Sander Schimmelpenninck

Nadat Op1-presentator en Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck de controversiële Alexia-uitspraak deed, kreeg hij een bak kritiek over zich heen. Jan Dijkgraaf vindt dat de presentator de ophef beter had moeten aanpakken. Hij had excuses moeten maken. In zijn dagelijkse column Briefje van Jan legt hij Sander even haarfijn uit hoe het beter had gekund

Geen 'stiekeme jankerd'

Het begon dus allemaal met de uitspraak van Sander. Hij noemde prinses Alexia "de lekkerste prinses", wat bij velen (waaronder Patty Brard) het verkeerde keelgat inschoot. Sander ging vol in de verdediging en gebruikte elk medium om te vertellen hoeveel kritiek hij na die uitspraak kreeg. En dat was volgens Jan Dijkgraaf niet de juiste aanpak. De columnist schrijft dat hij gewoon zijn excuses moet aanbieden in plaats van "dágenlang op sociale media om je heen slaan én slachtoffer uithangen".

Article continues after the ad

In zijn brief haalt Jan nog wel vaker uit naar de 'jankerd'. "Je bent weliswaar een jankerd, maar je doet het niet stiekem", is misschien wel het liefste wat de columinst over Sander kwijt kan. "Het had ook korter gekund: grow some balls." 

Jan VS Sander

Jan en Sander kunnen het niet bepaald goed met elkaar vinden. In zijn brief vertelt Jan ook dat Sander hem de schuld geeft van alle kritiek. "Het mooie is dat je mij gisteren een bericht stuurde dat je mij 'persoonlijk verantwoordelijk houdt' voor het leed dat jou nu wordt aangedaan. Je schreef me: 'Jij wees de trollenlegioenen op Alexia, en jij noemde mij in jouw blog pedofiel'."

Toch vindt Jan het zijn plicht om Sander op zijn plek te zetten. "Maar ik vind ook dat ik als ouwe rot de verantwoordelijkheid heb om af en toe een jongere en verticaal nóg meer uitgedaagde collega een beetje uit te leggen hoe het werkt in de grotemensenwereld."