Samantha de Jong, beter bekend als Barbie

Het genre reality-tv ligt enorm zwaar onder vuur nadat aanranding in De Villa (RTL 5) aan het licht kwam. Hierop besloot RTL álle reality-programma's even on hold te zetten. Samantha de Jong (30) weet natuurlijk als geen ander hoe het eraan toegaat achter de schermen van zulke shows en doet nu een boekje open over haar heftige ervaringen. 

Article continues after the ad

"Van het laatste seizoen (van haar eigen reality-serie, red.) is denk ik negentig procent in scene gezet", vertelt 'Barbie' deze week aan entertainmentblad Story. Ook reageert ze op alle ophef rond De Villa. Volgens Samantha hadden producenten al moeten leren van de fouten die ze bij háár programma's hadden gemaakt om soortgelijke fouten te voorkomen. 
 

Samantha's tiende realityserie Samantha & Michael Scheiden Ermee Uit.


Manipulatie

"Bij mij zijn er zoveel fouten gemaakt. Dat had een goede les voor latere producenten van dit soort programma’s moeten zijn", zo verduidelijkt ze. Haar eigen reality-reeksen gingen naar eigen zeggen ook gebukt onder een redactie die haar dwong, aanstuurde en in zekere zin manipuleerde. "Ik voelde me net een pop. Wilden ze op tv een hysterische Barbie, dan maakten ze me zo overstuur dat ik door het lint ging. Wilden ze een vrolijke Barbie, dan beloofden ze mij hemel en aarde."
 

Abortus

De beïnvloeding van de redactie ging érg ver, zo stelt Samantha. Toen ze een paar jaar geleden zwanger raakte van haar ex Rolf Tangel, zou de redactie haar uiteindelijke abortus hebben geopperd. "Ze wilden zelfs mee naar de kliniek om dat te filmen." Samantha kon destijds niet helder nadenken, zo geeft ze nu toe. "Ik heb zo ontzettend veel spijt. Anders hadden Rolf en ik samen een kindje gehad en ik denk dat we dan nog steeds samen waren geweest. Ik ben door die serie echt doorgedraaid. Er was totaal geen begeleiding."