Sinterklaas vaart over een paar weken ons land binnen. En wat gaat er sinds een aantal jaar onomstotelijk gepaard hiermee? De Pietendiscussie natuurlijk. RTL heeft een standpunt ingenomen en kiest vanaf nu voor de Schoorsteen Piet.

Article continues after the ad

RTL

Dat maakt de commerciële omroep bekend via een persbericht. De Schoorsteen Piet, die gekenmerkt wordt door roetvegen op zijn gezicht in plaats van een volledig zwart geschminkt gezicht, zal de enige variant zijn die in programma’s van RTL te zien zal zijn. De belangrijkste boodschap die RTL lijkt te willen overbrengen is dat ze begrip hebben voor beide standpunten in de discussie. Ze vinden echter vooral dat men begrip voor elkaar moet hebben en dat het Sinterklaasfeest moet draaien om gezelligheid.

Schoorsteen Piet

RTL maakt duidelijk dat ze afstand doen van ”elke vorm van bedreiging, geweld, polarisatie en agressie rond het Sinterklaasfeest” en dat ze vasthouden aan het verhaal dat Piet door de schoorsteen komt. Daarbij legt de zender uit dat ze ”afscheid nemen van de roe” en kinderen ook niet meer in de zak naar Spanje sturen. Het vieren van een fijne Sinterklaasavond moet centraal staan.

Sinterklaasjournaal

Op 12 november vindt de landelijke intocht van Sinterklaas plaats. In tegenstelling tot RTL, heeft de NTR nog niet laten weten hoe hun Pieten eruit komen te zien. Het Sinterklaasjournaal wordt gemaakt bij deze publieke omroep. Eerder dit jaar vertrokken een paar medewerkers, waaronder Dolores Leeuwin, Jochem Myjer en Erik van Muiswinkel, omdat ze zich niet konden vinden in de manier waarop de NTR omgaat met de discussie. Het Sinterklaasjournaal is vanaf 9 november te zien.