RTL gaat even diep door het stof. Voor een nieuw realityprogramma plantte de zendergroep vijf ‘nepleerlingen’ op een middelbare school in Veenendaal, maar leerlingen en docenten hadden al snel door dat er iets niet klopte.

Article continues after the ad

RTL verklaart dat ze het Amerikaanse format Undercover High (foto hierboven) wilde gebruiken, en dat het voor het format noodzakelijk was dat de leerlingen undercover bleven. “Want de wisselwerking is anders wanneer leerlingen weten dat ze niet met ‘echte’ leerlingen te maken hebben.”
 

 

Niet acceptabel

Minister Slob vindt het “echt niet acceptabel” en “gelooft zijn ogen niet”, zo vertelde hij vanochtend in WNL’s Goedemorgen Nederland. Of hij nog maatregelen gaat nemen, is niet bekend. Het gaat om het Christelijk Lyceum in Veenendaal. Volgens het AD moesten alle leraren en ouders voorafgaand aan de opnames een verklaring ondertekenen, maar wisten ze verder niet wat voor programma het zou worden.
 

Kap ermee

RTL besloot om de opnames te stoppen nadat er ophef ontstond. Ze gaat de beelden vernietigen. Da camera’s draaiden al zo’n twee weken, maar leerlingen en docenten voelden al dat er iets niet klopte. Zo vonden ze de facebookpagina’s van deze plotselinge studenten maar nep (wat dus waar bleek).
 

Zo ziet het Amerikaanse format Undercover High eruit:
 

 

Paniek

Zeggen dat er momenteel paniek heerst bij RTL, is misschien een beetje overdreven. Toch komen de RTL-zenders de laatste tijd nogal negatief in het nieuws. Zo zijn kijkers nog steeds niet vergeten hoe bijvoorbeeld Dennis Weening keihard aan de kant werd gezet bij Expeditie Robinson. Ook maakte John de Mol bekend dat RTL toch niet zo wil samenwerken met zijn Talpa.