Gerard Joling

RTL neemt het nieuwe programma Joling en de buitenlanders onder de loep. Dat laat een woordvoerder van de zender weten aan het ANP. In het programma reist Gerard Joling af naar het buitenland om culturele stereotypes te bevestigen of te ontkrachten.

Dit is niet de eerste keer dat hij onder vuur ligt vanwege Joling en de buitenlanders. RTL stelde het programma vorig jaar uit na diverse negatieve reacties. Zo zou de titel ongepast zijn en deed Joling ‘racistische’ uitspraken.

Nieuwe inzichten

Het programma is twee jaar geleden besteld en RTL zegt dat ze sindsdien veel nieuwe inzichten hebben opgedaan op het gebied van diversiteit en inclusiviteit. “Uiteraard ook door alle maatschappelijke ontwikkelingen en gesprekken die we hebben gevoerd met makers van verschillende culturele achtergronden.

Article continues after the ad

Waardevolle gesprekken

De zender kijkt nu samen met Gerard naar de invulling van het programma. De zanger heeft volgens RTL al een paar prachtige reizen gemaakt en waardevolle gesprekken gevoerd met zijn gasten. “Met die nieuwe inzichten in ons achterhoofd kijken we daarom goed naar de keuzes die gemaakt worden en of we daarvan een programma kunnen maken dat aansluit bij onze wensen.

Hier en daar wat bijgeschaafd

Gerard zelf was ietsje duidelijker over wat er allemaal speelt rondom de show. In een interview op Radio 538 vertelt hij dat het hier en daar is bijgeschaafd. Zo heeft RTL wat fragmenten uit het programma gehaald waar Gerard vertelt waar hij aan denkt bij een bepaald land.

Ook wordt de titel veranderd, want volgens Gerard ligt dat nu te gevoelig. “Er is vorig jaar zoveel te doen geweest om Black Lives Matter en dit gaat echt over vooroordelen, best een pittig programma. Maar er zit ook veel humor en gezelligheid in.

TikTokker Gerard

Wanneer Joling en de buitenlanders op tv komt is nog niet duidelijk. Toch zegt RTL het belangrijk te vinden om vooroordelen en stereotypering bespreekbaar te maken. “We willen verbinden en niet polariseren.” Gelukkig kan Gerard altijd nog terugvallen op zijn carrière als TikTokker, waar hij laatst een pijnlijke uitglijer maakte.