Source
HBO

Zowat iedereen die in een hotel slaapt vraagt zich af: “Wat zou er allemaal in deze ruimte gebeurd zijn?” Als je de HBO-serie Room 104 kijkt, dan… leer je dat waarschijnlijk snel weer af!

Room 104 draait om de opmerkelijke verhalen van de mensen die in een morsig Amerikaans motelletje verblijven. Tussen de 4 muren van kamer 104 verblijven ontelbare gasten, reizigers, vreemdgangers, pas gescheiden ouders en andere vreemde snuiters die geen betere optie konden vinden óf betalen. Vanaf maandag 27 juli kun je seizoen 3 van Room 104 kijken op Ziggo Movies & Series XL! 

De meeste gasten van Room 104 bevinden zich aan de rafelranden van de maatschappij. Onzekere mormonen die niemand weten te bekeren, een overlevende van een vliegtuigcrash en zelfs een stel terroristen! Elke (korte) aflevering draait om één van deze zonderlinge clubs, die in het hotel tegen problemen aanlopen.

Elke aflevering een nieuw verhaal

Het leuke is dat de kostgangers uiteenlopende mores hebben en geen enkele aflevering van Room 104 hetzelfde is. Een oppasavondje op een vreemd kind mondt uit in een horror-episode, een stel bejaarden dat hun huwelijksreis overdoet leidt tot hartverscheurend melodrama, en een jongen die zijn moeder telefonisch uitlegt hoe ze een mail moet sturen werkt op de lachspieren. Het heeft allemaal niets met elkaar te maken, behalve dat het allemaal gebeurt in dezelfde gare hotelkamer.

Article continues after the ad

Jay en Mark Duplass maken Room 104

Room 104 is bedacht door de broers Jay en Mark Duplass. Met name Mark zou je kunnen kennen van Creep (2014), Creep 2 (2017) en series als The Morning Show en Manhunt: Unabomber. De afleveringen van elk seizoen worden snel achter elkaar opgenomen door jonge, veelbelovende regisseurs.

En zo zit je het ene moment te kijken naar een psychologisch horrorverhaal (The Knockadoo), even later een moderne dansuitvoering (Voyeurs), gevolgd door een bikkelharde vechtpartij tussen twee MMA-atleten (The Fight). Door de verschillende regisseurs en verhaallijnen is Room 104 niet consistent, maar na elke aflevering denk je: “Wát heb ik zojuist gezien?” Dit kan zowel in positieve als (soms) negatieve zin zijn, maar saai is het in elk geval nooit! Waar geëxperimenteerd wordt, zijn sommige resultaten nu eenmaal wat minder dan anderen.

Duistere potpourri

Omdat de genres in Room 104 kriskras door elkaar lopen zul je ongetwijfeld een paar episodes tegenkomen die je wat minder aanspreken. Omdat de afleveringen maximaal een half uurtje duren, blijft de schade in dat geval beperkt. Door de structuur van Room 104 (het is een bloemlezing, of ‘anthology’) is er weinig samenhang tussen de verschillende verhalen en kun je gerust een aflevering skippen. De verhalen in Room 104 spelen zich af in verschillende decennia, waardoor de hotelkamer zelf ook met de mode mee verandert, en door de jaren heen steeds verder in verval raakt.

Een duistere serie voor fans van Twin Peaks en Black Mirror

Hoewel Room 104 veel speelt met verschillende genres, is de toon bijna altijd duister. Onder gezellige onderonsjes borrelt een moeras vol sinistere bijbedoelingen, en zelfs de meeste comedy-afleveringen hebben een zwartgallige twist. Denk aan een serie als Twin Peaks, gecombineerd met Black Mirror en het klassieke The Twilight Zone, en je komt een heel eind.

Het derde seizoen van Room 104 is vanaf 27 juli te zien via Ziggo Movies en Series XL. De 24 afleveringen van de eerste 2 seizoenen check je daar nu al! Later dit jaar verschijnt nog het vierde, laatste seizoen van deze creatieve serie.