Het meest bizarre filmnieuws van de dag komt uit Tsjechië: op het filmfestival van Karlovy Vary heeft het Belgische techbedrijf Scriptbook haar technologie geïntroduceerd waarmee robots voortaan het succes van films vooraf kunnen bepalen. Men gooie een scenario in de scanner, en aan de hand van kunstmatige intelligentie wordt binnen vijf minuten bepaald of het een kaskraker wordt of niet. Robots kunnen zo de verantwoordelijkheid krijgen om te beslissen welke films wel en niet gemaakt worden.

Article continues after the ad

“22 flops hadden voorkomen kunnen worden”

Skynet, uh pardon Scriptbook, beweert dat hun technologie de toekomst van Hollywood kan betekenen. Het Amerikaanse vakblad Variety meldt dat oprichtster Nadira Azermai zelfs zegt dat Sony Pictures zichzelf over de laatste drie jaar honderden miljoenen had kunnen besparen als ze Scriptbook in de arm hadden genomen. “Als Sony ons systeem had gebruikt dan hadden we vooraf 22 films kunnen voorkomen die flops zijn geworden”.

De vijf minuten durende scenario-analyse van de Scriptbook-robot voorspelt niet alleen hoeveel een film gaat opbrengen. Ook vertelt deze revolutionaire technologie onder meer de leeftijdskeuring en hoe de doelgroep eruitziet qua afkomst en geslacht.

Volgens Scriptbook kan haar technologie met een succeskans van 84% voorspellen wat een film gaat doen, en daarmee zouden deze robots dit drie keer beter kunnen dan mensen. Toch geeft het bedrijf toe er soms ook lelijk naast te zitten: La La Land zou onder de Scriptbook-technologie vermoedelijk zijn afgekeurd om dat deze “maar” 59 miljoen dollar op zou brengen. Uiteindelijk bracht de musical 100 miljoen dollar in het laatje en wist deze veertien Oscarnominaties in de wacht te slepen, waarvan er zes werden verzilverd.

Gezond verstand

Vraag blijft natuurlijk of het voor studio’s geen betere strategie is om wat vaker gewoon gezond verstand te gebruiken bij het bepalen welke films wel en niet gemaakt kunnen worden. Iedereen had immers kunnen wel voorspellen dat de met vier Razzie Awards “bekroonde” Sony-film The Emoji Movie geen geweldig idee was…