Regisseuse Penny Marshall is maandag 18 december op 75-jarige leeftijd overleden aan complicaties die zij had gekregen als gevolg van diabetes. Marshall was onder meer bekend van de films Big, Awakenings en A League of Their Own. In Amerika was ze voor haar carrière als filmmaakster als bekend als actrice, vooral door haal rol in de langlopende comedy-serie Laverne & Shirley, die van 1976 tot en met 1983 te zien was.

Article continues after the ad

Mijlpalen

Als regisseuse wist Marshall eind jaren tachtig en begin jaren negentig meteen meerdere mijlpalen te bereiken: zo was zij de eerste vrouw die een film regisseerde die meer dan 100 miljoen dollar opbracht (Big) én de eerste vrouw die twee films regisseerde die meer dan 100 miljoen opleverden (Big en A League of Their Own). Ook was zij de tweede vrouw die een film regisseerde die een Oscarnominatie voor Beste Film kreeg.
 

Jumpin’ Jack Flash

Marshall’s debuutfilm als regisseuse was de actiekomedie Jumpin’ Jack Flash uit 1986, met Whoopi Goldberg in de hoofdrol. Voor deze film nam Aretha Franklin een cover op van het Rolling Stones-nummer waar de film naar vernoemd was, waarop Stones-gitaristen Keith Richards en Ronnie Wood zelf meespeelden.

 

Oscargenomineerde films

Haar tweede film Big, over een jongen die in het lichaam van een volwassen man terecht komt, werd in 1988 een groot succes. Hoofdrolspeler Tom Hanks hield er zelfs een Oscarnominatie aan over. Hierna maakte Marshall in 1990 het drama Awakenings, met Robin Williams als arts die een verlamde Robert De Niro wil genezen. De film werd bij de Oscars genomineerd voor beste film, en De Niro kreeg zijn vijfde Oscarnominatie.

 

In 1992 werkte Marshall weer met Tom Hanks samen voor de vrouwenhonkbalfilm A League Of Their Own, waarin naast Geena Davis ook Madonna in een prominente rol te zien was. Hierna maakte de regisseuse nog drie films, die niet hetzelfde succes brachten als haar eerdere werk.