De Britse regisseur Nicolas Roeg is op 90-jarige leeftijd overleden. Hij tekende onder meer voor de griezelige kinderfilm The Witches.

Trauma

Gisteravond werd bekend dat Nicolas Roeg is overleden. Deze Britse regisseur (met Nederlandse ouders) is bij het grote publiek vooral bekend van The Witches, een jeugdfilm uit 1990 die menig kijkertje voor het leven traumatiseerde. In deze Roald Dahl-verfilming speelt Oscar-winnaar Anjelica Huston (The Addams Family) een heks die samen met haar collega’s een plan smeedt om alle kinderen uit te roeien. De enigen die haar kunnen stoppen zijn de jonge Luke en zijn oma Helga.

Article continues after the ad

 

Verkeerde keelgat

Roald Dahl was op zijn zachtst gezegd niet blij met de verfilming van Roeg. Vooral de gruwelijke heksencreaties van Jim Henson schoten in het verkeerde keelgat bij de schrijver. Dahl wilde dan ook zijn naam van de film halen, maar zag hier van af na een excuusbrief van Henson. Roeg tekende verder voor cultkrakers als Performance met Mick Jagger en The Man Who Fell To Earth met David Bowie. Daarnaast maakte hij de cultklassieker Don’t Look Now, een bloedstollende bovennatuurlijke thriller met Donald Sutherland over een man die gelooft dat zijn verdronken dochtertje nog steeds in leven is. Roeg is overleden aan de gevolgen van ouderdom.