Ciaran Hinds in The Terror

Een stukje afsnijden via de Noordpool bij de reis naar India met je schip? Slecht idee. Niet alleen vanwege de dikke laag ijs, maar in The Terror blijkt er ook nog iets monsterachtigs rond te sluipen…

Toen het eerste seizoen van The Terror verscheen twee jaar geleden, ontglipte hij aan de aandacht van veel mensen. Dat is jammer, maar gelukkig is het tegenwoordig niet zo snel te laat om zulke schade in te halen. The Terror is een original van Amazon Prime Video met intussen twee seizoenen, waarvan de eerste de beste is. Dat onderscheid is goed om te maken, omdat elk seizoen een compleet ander verhaal vertelt.

Muurvast

Het eerste seizoen gaat over de historische expeditie halverwege de negentiende eeuw van een groep Britse schepen langs de noordpool, waar de zeemannen een nieuwe route naar het oosten hopen te vinden. Uiteraard hebben ze gerekend op een dikke ijslaag om doorheen te breken en daarom zijn ze uitgevaren met de meest robuuste schepen die ze hebben, waaronder eentje met de naam The Terror. Maar helaas: ondanks dat loopt de expeditie muurvast in het ijs.

Slimme ijsbeer

Vanaf dit punt wordt de geschiedenis losgelaten, want hier steekt een ander soort ‘terror’ de kop op. Meer en meer vreemde verdwijningen en andere raadselachtige gebeurtenissen teisteren de mannen en al snel ontstaat de theorie dat er een bijzonder agressieve en slimme ijsbeer actief moet zijn. Maar al snel wordt duidelijk dat ze te maken hebben met een monster dat nergens in de biologieboeken te vinden is.

Article continues after the ad

Acteerkanonnen

Dit had het begin kunnen zijn van een lompe horrorserie, maar dat is The Terror zeker niet. Hij is pakkend, angstaanjagend en soms flink bloederig, maar tegelijk zo subtiel als je kunt zijn met een onderwerp als dit. Dat maakte hem waarschijnlijk zo interessant voor de geweldige cast vol Britse acteerkanonnen, zoals Jared Harris, Tobias Menzies (uit Outlander) en Ciarán Hinds. Zij krijgen wel degelijk meer te doen dan krijsen en schreeuwen met musketten in de hand.

Grote paniek

De ononderbroken angst voor dat mysterieuze beest en de schok bij de keurige Engelse heren dat ze geconfronteerd worden met een onverklaarbare bedreiging verandert de dynamiek onderling compleet. De marine drijft op een structuur die is opgebouwd uit rangen en standen, maar de situatie ondermijnt dat en zo worden de gebeurtenissen des te moeilijker te voorspellen. Paniek over de hele linie dus.

Conclusie

Een landschap van sneeuw en ijs is van zichzelf al fotogeniek en daar hebben de makers dankbaar gebruik van gemaakt. The Terror zit vol indrukwekkende plaatjes, van het beeld van de schepen die langzaam vermorzeld worden in het kruiende ijs tot dat van de begrafenis van een keurig aangekleed been, dat ooit hoorde bij iemand die is verslonden door het monster. The Terror is prachtig in zijn gruwelijkheid, zowel aan de oppervlakte als vlak daaronder.

The Terror is te zien op Amazon Prime Video. 

Bekijk na The Terror ook deze topseries op Amazon Prime.