Will Ferrell in Elf

Na The Toys That Made Us en The Movies That Made Us is er nu de spin-off The Holiday Movies That Made Us, waarin het vertrouwde trucje weer opnieuw wordt gedaan.

Het maken van een film is ongelooflijk saai. Zo nu en dan zijn er films waarbij alles fout gaat, maar over het algemeen is het een jarenlang proces van dingen regelen, scènes filmen, de beelden monteren en veel gedoe over de kosten. De makers van The Holiday Movies That Made Us weten dit te verpakken in een luchtige docuserie, die je leuk vindt of waar je direct een hekel aan hebt. 

Ups en downs

The Holiday Movies That Made Us is een spin-off van The Movies That Made Us, wat weer een variant is op The Toys That Made Us. Al die series volgen echter hetzelfde format. Een popiejopie voice-over vertelt in 45 minuten hoe een iconische film of populair stuk speelgoed tot stand is gekomen, de betrokkenen komen kort aan het woord en de ups en downs worden in een paar minuten verteld. 

Trip door de tijd

Een diepgaande documentaireserie is het dus niet. Het programma voelt ook niet op z'n plek bij Netflix tussen de urenlange bingewatch-waardige topdocu's. The Movies/Toys That Made Us past eerder bij een Amerikaanse zender als VH1 of MTV. Het is een luchtige trip door de tijd, die je half kijkt tijdens het koken of appen. Dat weten de makers ook. Regelmatig wordt de kijker herinnerd aan iets wat tien minuten eerder is gezegd. 

Article continues after the ad

Voice-over

Wanneer je dit programma voor het eerst kijkt, kun je er direct op afknappen. De voice-over staat centraal en de interviews en archiefbeelden worden rondom de voice-over gemonteerd. Volledige zinnen worden uit de context gehaald voor een grapje of om iets over het onderwerp te vertellen. Maar als je blijft kijken, ontdek je dat de makers hun huiswerk goed hebben gedaan. Je steekt er zelfs wat van op!

Nachtmerrie

De serie zit vol archiefmateriaal, van oude krantenkoppen tot bijzondere behind the scenes beelden. De makers interviewen geen grote namen, maar praten wel met de belangrijke mensen achter de schermen. Zij hebben vaak de leukste verhalen en nemen geen blad voor de mond. In de aflevering over The Nightmare Before Christmas wordt duidelijk wat een nachtmerrie regisseur Tim Burton kon zijn en waarom hij een gat in de muur trapte.

Luchtige vorm

Het maken van een film is echter saai. In The Holiday Movies That Made Us staan Elf en The Nightmare Before Christmas centraal en beide films hebben een vergelijkbare geschiedenis. Het verhaal lag een lange tijd op de plank, een groepje nobodies maakte de film, de studio had er weinig vertrouwen in, de film werd alsnog een gigantische hit. De luchtige stijlvorm houdt dit van begin tot eind interessant.

Volwassen puber

Hoe meer afleveringen je van de documentaireserie ziet, hoe meer je went aan de vorm. Gelukkig heeft The Holiday Movies That Made Us wel een fijnere voice-over dan de eerdere series. De commentator deed zijn best, maar klonk als een volwassen puber die grappige wilde zijn. De nieuwe stem is meer een vriendelijke stewardess die uitlegt waarom Elf een kerstklassieker is. Dat maakt deze variant een stuk beter te behappen. 

Conclusie

The Holiday Movies That Made Us - en alle varianten daarop - is niet voor iedereen. Het is geen standaard kijkje achter de schermen. Het is een Buzzfeed artikel in de vorm van een documentaireserie. Je kunt je flink ergeren aan de manier waarop het verhaal verteld wordt, maar het is wel een goed verhaal. 

The Holiday Movies That Made Us is te zien op Netflix.

Kijk ook deze tien beste kerstfilms van de afgelopen tien jaar.