Na het tegenvallende tweede deel van The Conjuring hadden de makers van de enorm succesvolle horrorfilmserie wat goed te maken. En hoewel het niveau van dat eerste griezelfestijn nog steeds buiten bereik blijft, is The Devil Made Me Do It weer een stap in de goede richting.

We zijn dus alweer toe aan de derde Conjuring-film. Maar als je alle spin-offs met enge poppen (Annabelle), nonnen (The Nun) en watergeesten (The Curse of La Llorona) meerkent, zijn we eigenlijk al veel verder. Tussen al deze spookverhalen zat nog geen ouderwetse duivelsuitdrijving, maar dat is nu goedgemaakt. Zoals dat de gewoonte is bij deze filmreeks is een waargebeurd geval als basis genomen, maar wel flink opgeleukt met extra griezeligheid.

 

Gruwelijke demoon

Het echtpaar Ed en Lorraine Warren (Patrick Wilson en Vera Farmiga) helpt nog steeds waar ze kunnen om uitbraken van bijbels kwaad de kop in te drukken. Hun laatste project draait om een jochie van acht dat van binnen verteerd wordt door een gruwelijke demoon. Als een priester erbij komt voor een uitdrijving, lukt het om het kind te bevrijden, maar het hellebeest springt over naar een andere aanwezige.

Article continues after the ad

 

Uniek verweer

Arne, de man van wie de demoon bezit heeft genomen, lijkt prima in orde, maar op een kwade dag slaat de waanzin toch toe en steekt hij een andere man neer. De Warrens zijn ervan overtuigd dat het mogelijk moet zijn om Arne het verweer te laten gebruiken dat hij bezeten was op het moment van de moord. Maar ja, in de rechtzaal heb je toch echt bewijs nodig, dus dat gaan Ed en Lorraine verzamelen, met gevaar voor eigen leven.

 

Degelijk formulewerk

Echt slopend spannend wordt de film nergens: voor de begrippen van een horrorfilm voor 16 jaar en ouder is dit allemaal behoorlijk licht verteerbaar. Best eentje die als date movie dienst kan doen dus: het is degelijk formulewerk met misschien weinig verrassingen, maar genoeg geslaagde schrikmomenten om z’n werk te doen.

 

Burgerlijke duiveljagers

Waar de film het meeste aan heeft, zijn de inmiddels goed op elkaar ingespeelde Farmiga en Wilson als Ed en Lorraine Warren. Hoe zij een paar met zo’n bizarre bezigheid als die twee kunnen neerzetten als een even begeesterd als burgerlijk stel, zorgt voor veel kijkplezier. Als je aan de hand van iemand door deze angstaanjagende wereld geleid zou willen worden, zijn het deze mensen wel. Jammer dat de echte Lorraine Warren pas geleden overleed. Het is een fascinerend koppel, zoals je hier kunt lezen.

 

Conclusie

The Conjuring: The Devil Made Me Do It heeft weinig nieuws te bieden, zowel als Conjuring-film als Exorcist light. Maar hoe vaak krijg je de kans om naar een horrorfilm te gaan die zo makkelijk te behappen is als deze zonder saai te worden? Dat is al een prestatie op zich.

The Conjuring: The Devil Made Me Do It draait nu in de bioscoop.

 

De eerste Conjuring vind je ook terug in onze lijst met beste horrorfilms op Netflix.

 

 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.