Recensie Sky Rojo

Geen idee hoe Álex Pina het iedere keer weer flikt. De bedenker van La casa de papel heeft na White Lines en Vis a vis wéér een topserie gemaakt voor Netflix. 

Deze recensie is gebaseerd op de eerste vier afleveringen.

Het etiket 'Van de maker van La casa de papel' is een echt keurmerk geworden. Als Álex Pina een serie bedenkt en schrijft, dan weet je dat het goed zit. Terwijl hij nog druk bezig is met het vijfde seizoen van zijn grootste hitserie maakte hij tussendoor ook nog eventjes Sky Rojo. Deze Netflix Original lijkt op White Lines, alleen dan nóg een standje heftiger. 

Op de vlucht

Drie prostituees werken in een bordeel op Tenerife. Ze worden geterroriseerd door hun sadistische pooier Romeo. Op een dag gaat hij te ver en de vrouwen slaan letterlijk terug. In paniek vluchten ze weg. Ze kunnen echter geen kant op. Hun paspoorten liggen nog in de club en Romeo's gewelddadige handlangers zijn naar hen op zoek. 

Article continues after the ad

Achtbaanrit

Sky Rojo laat er geen gras over groeien. Binnen tien minuten ligt Romeo bloedend op de vloer van zijn nachtclub en de vrouwen slaan op de vlucht. Wat volgt is een heftige achtbaanrit vol seks, drugs en geweld. De serie voelt daardoor regelmatig aan als een lange filmtrailer, waarin allerlei wilde momenten elkaar afwisselen. 

Diepgang

Tussen alle actie door weet Sky Rojo toch nog een fascinerend verhaal te vertellen. Door flashbacks en een voice-over ontdek je meer over de personages. Iedereen heeft een achtergrondverhaal en krijgt daardoor de nodige diepgang - zelfs de bad guys. Pina speelt hier slim mee en zet de kijker regelmatig op het verkeerde been. Juist als je denkt dat je weet hoe de vork in de steel zit, wordt je verrast. 

Adempauze

Iedere vijf minuten gebeurt er wel iets in deze serie. Dat kan op de zenuwen werken en dit is ook geen serie die je even kijkt om te ontspannen. Om de kijker niet te veel te vermoeien, duren de afleveringen minder dan een half uur. Dat lijkt kort, maar het is precies genoeg. Het geeft je de tijd om even op adem te komen tijdens het bingewatchen. 

Pulp Fiction

De serie is echter niet geschikt voor het grote publiek. Daarvoor is Sky Rojo té heftig en té druk. Fans van Quentin Tarantino zullen de Netflix Original waarschijnlijk wel kunnen waarderen. Het is duidelijk dat Pina zich heeft laten inspireren door Pulp Fiction en andere energieke actie- en dramafilms uit de jaren negentig. 

Geen originaliteitsprijs 

Daardoor zal de serie ook geen originaliteitsprijs winnen. Het lijkt er toch te veel op dat Pina enkele ongebruikte ideeën voor White Lines heeft samengevoegd met de meest memorabele momenten uit zijn favoriete films. De uitwerking verdient echter wel een pluim. Sky Rojo gaat alle kanten op, maar ontspoort geen enkel moment. 

Conclusie

Voor Álex Pina was Sky Rojo waarschijnlijk een tussendoortje. Het heeft niet de diepgang van zijn andere werk. Maar het is een tussendoortje waarin hij zijn creativiteit de vrije loop heeft laten gaan. De sensationele serie verveelt daardoor geen enkel moment. Waarschijnlijk te heftig en over the top voor de meeste kijkers, maar verslavende no-nonsense actie voor iedereen die goeie pulp kan waarderen. 

Sky Rojo is vanaf 19 maart te zien op Netflix.

Bekijk ook deze topseries op Netflix.