Queer Eye seizoen 5

Na een mislukt uitstapje in Japan gaat Queer Eye weer back to basics met een vijfde seizoen vol feelgood moment, waarin de mannen minder uitvoeren dan ooit.

Na het tegenvallende Queer Eye: We're in Japan! en Tan France's geflopte Next in Fashion leek de kijker wel klaar te zijn met makeover-programma Queer Eye. Met een vijfde seizoen bestaande uit tien emotionerende afleveringen bewijzen de mannen het nog steeds te kunnen en dat zonder al te veel uit te voeren. Want wat doen de mannen dit keer weinig!

Diepgaander dan je denkt

Voor wie nog nooit een aflevering heeft gezien: vijf gay deskundigen op het gebied van mode, eten, cultuur, interieur en styling helpen mannen en vrouwen die zichzelf verwaarloosd hebben. Door dieper te graven en de tijd te nemen om persoonlijke verhalen te vertellen, is Queer Eye een stuk diepgaander dan je zou verwachten en werd het een onverwachte hit. 

Article continues after the ad

Shine! Shine! Shiiiine!

Naast een solide format - flamboyante gays verbeteren iemands leven in vier dagen - zijn het de mannen, en een schattig hondje, die dit programma maken. Antoni, Tan, Karamo, Bobby en Jonathan hebben ondanks hun verschillen een geweldige chemie. En er is er altijd wel eentje die raakvlakken heeft met een deelnemer, waardoor de mannen ook individueel kunnen shinen. 

Trauma's en successen 

Mooiboy Antoni heeft net zoals Tyreek een slechte relatie met zijn moeder en herkent zich in gescheiden vader Kevin, die ook verlatingsangst heeft. Tan en Bobby weten allebei hoe moeilijk het is om een nieuwe zaak op te zetten en motiveren hondenkapster Rahanna met hun eigen succesverhaal. En Bobby's traumatiserende ervaringen met de kerk zorgen voor een paar indrukwekkende momenten wanneer hij een gay dominee moet helpen.

Wat doen ze eigenlijk?

De mannen helpen de deelnemers vooral met hun gesprekken en voeren opvallend weinig uit. Dat is duidelijker dan ooit in dit vijfde seizoen. Jonathan laat drie keer iemand anders knippen, Antoni maakt salades en soep, Tan helpt een visboer met het uitzoeken van een mooie hoed en Karamo brengt mensen samen na een misverstand. Alleen Bobby werkt zich uit de naad en weet in twee dagen een compleet restaurant uit de grond te stampen. 

The Gay Team

Toch is Bobby niet de ster van het programma. Hoeveel woonkamers, kerken, restaurants, sportscholen en mobiele hondenkapsalons hij ook verbouwt, de focus blijft liggen op vijf mannen die samen iemands leven op orde brengen. Het programma zal ook pas floppen wanneer er één iemand de ster is, zoals in Tan France's eigen talentenjacht Next in Fashion, dat al na een seizoen werd gecancelled.

Conclusie

Queer Eye heeft nog voldoende te bieden voor toekomstige seizoenen en dat is niet alleen goed nieuws voor de fans van feelgood televisie, maar ook voor de mensen die geholpen zijn door de mannen en hun vooruitgang delen op social media. Want ook al voeren de mannen weinig uit, ze hebben echt een positieve impact op de levens van de deelnemers en hoeveel Netflix Originals kunnen dat claimen? 

Queer Eye seizoen 1 t/m 5 is te zien op Netflix. 

Kijk ook deze feelgood films op Netflix.