Jamie Foxx en Dominique Fishback in Project Power

Niks gamma-straling of spinnenbeten: in Project Power komen superkrachten gewoon uit een pilletje dat je koopt bij je plaatselijke dealer. Klinkt te mooi om waar te zijn, toch? Er zitten dan ook een paar dikke adders onder het gras.

Het concept van Project Power is zo strak, dat je je afvraagt waarom het nog niet eerder bedacht was: superkrachten in een pilletje. Niet zo gek dat scriptschrijver Mattson Tomlin na zijn werk aan deze film meteen aan de slag mocht met The Batman, de volgende film over de vleermuisman, die voor volgend jaar op de agenda staat.

Korte termijn gedrag

De instap om een superheld of superschurk te worden, is erg laag met zo’n pillensysteem. Dat zorgt voor een hoop chaos. Om meteen maar met het meest problematische punt te beginnen: als je voor het eerst zo’n pil neemt, heb je geen idee wat je speciale gave gaat zijn. Misschien wordt het iets tofs, zoals immense kracht of een kogelwerende huid, maar de kans zit er ook in dat je meteen ontploft. En zelfs al overleef je deze trip: het effect duurt exact vijf minuten.

Fanatieke junks

Vooral dat laatste is een sluwe truc van de pillendraaiers, want daarmee hebben ze een hele fanatieke schare junks gemaakt. Junks die onzichtbaar banken beroven of vuurballen schieten uit hun handen, dus het wordt al gauw een grote bende. Daar maakt ex-soldaat Art (Jamie Foxx) handig gebruik van, want hij is op zoek naar de criminele bende die de superdrugs verkoopt. Daarbij dwingt hij de hulp af van dealer Robin (Dominique Fishback) en politieman Frank (Joseph Gordon-Levitt).

Article continues after the ad

Kort door de bocht

De plotlijntjes die bedacht zijn voor het geïmproviseerde gezelschap helden zijn niet erg geïnspireerd: Art zoekt zijn dochter, beginnende rapper Robin wil een beter leven voor haar zieke moeder en Frank dient vooral als bindmiddel tussen de verschillende onderdelen van het verhaal. En zelfs dan gaat het hier en daar echt te kort door de bocht. Maar als superheldenfilm die net wat anders is dan anders, werkt Project Power prima.

Ook The Boys is geen typisch superheldenverhaal 

Conclusie

De amusementswaarde zit ‘m in het sterke gegeven en de film haalt daar genoeg uit. Het verhaal achter de mysterieuze superdrugs is extreem, maar sluitend en de manier waarop de nare bijwerkingen van veelvuldig gebruik in beeld gebracht worden, zorgt voor veel visueel vermaak. Project Power gaat dik over de top, maar dat is ook wat je mag verwachten met een onderwerp als dit: een intense ‘rush’, ook al blijft die niet lang hangen.

Project Power is te zien op Netflix.