Jeffrey Epstein met minderjarig meisje

Jeffrey Epstein was jarenlang een mysterieuze miljonair die in de schaduw de walgelijkste dingen deed. Docuserie Jeffrey Epstein: Filthy Rich licht een tipje van de sluier op.

James Patterson is een schrijver die bekend staat om zijn spannende boeken over rechercheur Alex Cross, waarvan een paar verfilmd werden met Morgan Freeman in de hoofdrol. In 2016 schreef hij een boek over een miljardair die tienermeisjes misbruikte en verhandelde, maar zijn straf wist te ontlopen dankzij zijn geld, macht en invloedrijke vrienden. Dit verhaal was echter geen fictie. In Jeffrey Epstein: Filthy Rich wordt het boek van Patterson als basis gebruikt voor de schokkendste documentaireserie van het jaar.

En toen was daar opeens Jeffrey Epstein

Nadat populaire producent Harvey Weinstein van zijn voetstuk was gevallen en de verhalen over de vadsige viezerik bekend werden, leek het niet erger te kunnen. Totdat Jeffrey Epstein opeens het nieuws domineerde. Deze mysterieuze miljardair met een voorliefde voor minderjarige meisjes had heel wat op zijn kerfstok, maar wist steeds de dans te ontspringen, totdat hij in 2019 alsnog werd opgepakt. Voordat hij veroordeeld kon worden voor mensenhandel werd hij dood gevonden in zijn cel. 

De feiten op een rijtje

Omdat Epstein uit het niets opdook en net zo snel weer van het toneel verdween, is hij een mysterie gebleven. Wie was hij eigenlijk? Hoe verdiende hij zijn geld? Wie waren zijn machtige vriendjes? Had hij handlangers? Pleegde hij nou wel of niet zelfmoord? Jeffrey Epstein: Filthy Rich probeert die vragen te beantwoorden door alle feiten op een rijtje te zetten en de slachtoffers van Epstein aan het woord te laten.

Article continues after the ad

Schreeuwen naar je scherm

Net zoals bij Making a Murderer is het onmogelijk om tijdens deze documentaireserie niet naar je scherm te schreeuwen uit frustratie. Epstein misbruikte meer dan veertig tieners en toch vond het openbaar ministerie dat er te weinig bewijs was en werd hij veroordeeld tot een lage gevangenisstraf die hij grotendeels thuis uit mocht zitten. Hoe dan?!

Geen nieuwe informatie

Daar geeft Jeffrey Epstein: Filthy Rich jammer genoeg geen antwoord op. De focus ligt op de bekende feiten, die tijdens de rechtszaken boven water kwamen, en de persoonlijke verhalen van slachtoffers, maar het is geen diepgaande onderzoeksjournalistiek waarbij gezocht wordt naar nieuwe informatie. Dat is frustrerend omdat de slachtoffers meerdere keren vertellen dat Epstein de meisjes verhandelde aan zijn bekende vrienden en hij onderdeel was van iets groters. 

Waar is Alberto Stegeman als je hem nodig hebt?

De makers gaan jammer genoeg ook niet de confrontatie aan met de handlangers van Epstein. Ghislaine Maxwell was zijn rechterhand en zij geeft alleen een schriftelijke reactie op de beschuldigingen en ook Bill Clinton en de Britse prins Andrew houden het bij een paar regels tekst waarin ze hun handen wassen in onschuld. De enige confrontatie is met Epstein's voormalige advocaat Alan Dershowitz, die alleen lijkt mee te werken om zichzelf vrij te pleiten. Op zo een moment verlang je naar een boze Alberto Stegeman.

Conclusie

Ondanks de onbeantwoorde vragen en het gebrek aan confrontaties blijft Jeffrey Epstein: Filthy Rich een schokkend en belangrijk verhaal waar je maag van om zal draaien. 

Jeffrey Epstein: Filthy Rich is te zien op Netflix.

Bekijk ook deze true-crime documentaires op Netflix.