Recensie Dopesick

Hoe maak je een achtdelige serie boeiend, waarin mensen vooral veel praten? Door in Dopesick met ijzersterke acteurs een even interessant als waargebeurd verhaal te vertellen.

Toen het medicijn OxyContin in 1996 op de markt kwam, werd beweerd dat minder dan 1 procent van de gebruikers verslaafd zou raken. Dat leek te mooi om waar te zijn - en dat was het helaas ook. Eerder het omgekeerde bleek waar te zijn en dat zorgde voor een nog sneller groeiende drugsverslaving en veroorzaakte in de VS een ware epidemie.

 

Sigaretten vallen dan nog hartstikke mee

Als wordt gezegd dat grote bedrijven over lijken gaan om geld te verdienen, denk je meestal niet dat dit letterlijk wordt bedoeld. Dat blijkt echter wel het geval te zijn in de op feiten gebaseerde dramaserie Dopesick, die gaat over de verzwegen verslavende werking van de pijnstiller OxyContin. Vergeleken met de steenrijke Sackler-familie, die dat spul op de markt bracht, lijkt de tabaksindustrie wel een doetje.

Article continues after the ad

 

Zet de prijzen alvast maar klaar voor hem!

De uitreiking van de Golden Globes duurt nog even, maar wij weten het al: Michael Keaton steelt in Dopesick de show als een huisarts, die ondanks de beste bedoelingen, steeds verder in het foute web wordt getrokken. De andere blikvanger is mijnwerker Betsy (Kaitlyn Dever), die nog een extra probleem heeft als lesbische vrouw in een conservatief gezin.

 

Jammer van die sprongen door de tijd

Dopesick vertelt alles op een rustige, integere manier die er desondanks behoorlijk inhakt, omdat de acteurs zo sterk zijn en schrijnende verhalen verbeelden. Het enige dat de impact vermindert, is het irritante heen en weer springen in de tijd. Als het verhaal chronologisch zou worden verteld, zou het nog harder binnen komen, maar misschien is het daarom juist ‘verknipt’.

 

Conclusie

Als je het risico op de koop toeneemt dat je iets naar het scherm gaat gooien uit pure frustratie over dat stelletje aasgieren van de Sackler-familie, is deze serie een aanrader. Het is jammer dat Michael Keaton hier geen Oscar(nominatie) voor kan krijgen, want hij vormt het kloppende hart van een aangrijpend verhaal.

 

Dopesick is vanaf 12 november te zien op Disney+ Star.

Om weer even wat vrolijker te worden, kijk je Raya and the Last Dragon en er is nog veel meer leuks te beleven op Disney+.

 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.