Cowboy Bebop Vicious en Spike

Na het succes van Disneys The Mandalorian komt Netflix met zijn eigen ruimtewestern. Cowboy Bebop heeft misschien niet de popculturele power van Star Wars, onder animefans is de 1998-serie nog intens geliefd. Schiet Netflix raak met dit Japanse cowboyavontuur?

De aarde is onbewoonbaar verklaard door constante meteorietenregens en de mensheid moest daardoor zichzelf versnipperen over honderden ruimtekolonies. Een nieuw wilde westen ontstond tussen de sterren, inclusief zogenaamde 'Cowboys'; premiejagers die op het galactische gespuis jagen.

 

Drie premiejagers en een hond

Spike Spiegel is zo'n premiejager (uitstekend gespeeld door John Cho), die samen met zijn grumpy partner Jet Black (Mustafa Shakir) amper de lichten van hun schip brandende kan houden. De meest recente bounty ontglipt ze door toedoen van een derde premiejager, Faye Valentine (Daniella Pineda), die besluit de derde partner van het team te worden. Een vreemde vriendschap ontstaat, maar dan blijkt dat het drietal een hoop skeletten in de kast heeft zitten die er stuk voor stuk uitdonderen. Oh ja, ze hebben ook een schattige corgi genaamd Ein.

Article continues after the ad

Deprimerend

Ennuh... daar gaat Cowboy Bebop eigenlijk over! De 1998 anime was een mengeling van genres overgoten met Amerikaanse cultuur; van de smoezelige westernstadjes tot aan de onvergetelijke jazzsoundtrack die al vanaf de intro begint. Mede door de met jazz en blues gevulde achtergrondmuziek, heeft het origineel ook een melancholisch karakter en stipt het in zijn 26 afleveringen korte seizoen onderwerpen aan zoals depressie, eenzaamheid en existentialisme. We bespreken de serie ook in onze podcast Bankplakkers.

 

Lekker fout

Die thema's ontbreken grotendeels in de Netflix live-action versie, al hebben de makers aan de oppervlakte hun best gedaan om de wereld zo goed mogelijk over te brengen. In plaats daarvan leunen ze in op de hommages aan lekker foute Amerikaanse actieseries, zoals Starsky & Hutch, The Green Hornet en The A-Team. Net als die series redt Cowboy Bebop zichzelf door de memorabele helden die uitstekend gecast zijn. Shakir en Pineda weten de essentie van hun premiejagers Jet en Faye over te brengen en genoeg nieuws toe te voegen.

John Cho is Spike Spiegel

John Cho is de MVP als Spike Spiegel: niet alleen steelt hij de show met wat uitstekende vechtscènes (wat hem een zware knieblessure opleverde tijdens de opnames), hij brengt genoeg diepgang naar de rol zodat ie echt overkomt als de iconische premiejager, die zijn hele leven moest opgeven en daardoor constant flirt met de dood. Hetzelfde kan helaas niet gezegd worden van zijn grote rivaal Vicious...

 

Draco Malfoy met een zwaard

Vicious is in de anime een zilverharige schurk met een groot samoeraizwaard en een Voldemort-achtige reputatie waarbij iedereen siddert van angst bij het uitspreken van zijn naam alleen al. Hoe breng je dat over naar de echte wereld? Netflix' antwoord is door hem een Draco Malfoy-achtige slang te maken, inclusief daddy issues en een slechte spierwitte pruik. Alex Hassell en Elena Satine als zijn vrouw Julia, doen hun best om wat te maken van het Shakespeareaanse complot om de onderwereld te veroveren, maar je bent iedere keer weer opgelucht als de serie terugkeert naar de helden.

Win-win

Domme toevoegingen terzijde, voelt het uiteindelijk goed om weer terug te zijn in deze afgetakelde maar unieke sciencefiction wereld. Aan de oppervlakte is het Netflix gelukt om die in live-action vorm over te zetten. Ons advies: kijk eerst de anime Cowboy Bebop, nu ook beschikbaar op Netflix. Niet alleen worden veel onthullingen over de personages en wereld daarin beter gedaan, je mist anders ook veel slimme verwijzingen die de live-action variant in zijn 10 afleveringen heeft gestopt. Win-win dus.

 

Conclusie

Een krappe voldoende voor Netflix' live-action Cowboy Bebop, die veel van de unieke sciencefiction wereld goed overzet uit de anime. Helaas mist het ook veel van de zwaardere thema's en de nieuwe toevoegingen falen vaker dan dat ze slagen. Genoeg verbeterpunten voor seizoen 2 dus, dat al in productie is.

Cowboy Bebop is te zien op Netflix.

Naast Cowboy Bebop verdienen deze animeseries ook een live-action remake. En als je nog nooit een Japanse animatieserie hebt gezien, kun je beginnen met deze toppers

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.