A Boy Called Christmas

De kerstfilms van Netflix zijn heel wisselvallig. Love Hard is een heerlijke romcom, maar miskleun Father Christmas is Back kun je het beste vermijden. A Boy Called Christmas is gelukkig wél een topfilm en dit sprookje is leuk voor de hele familie. 

Bij kerst denk je aan tafels vol heerlijk eten, liefdes die ontluiken onder de mistletoe en een knus samenzijn in een rijkelijk versierd huis. Maar soms dreigt Kerstmis een droevige gebeurtenis te worden door het verlies van een naaste en dan is een wonder nodig om het tij te doen keren… Enter de familiefilm A Boy Called Christmas!

 

Tante vertelt

In deze Netflix Original moet tante Ruth (Maggie Smith) oppassen op haar twee neefjes en nichtje. De kinderen kijken niet uit naar Kerstmis, want hun moeder is overleden. Ruth vertelt de drie kids het verhaal over Nikolas (Henry Lawfull) - een jongen die met zijn muis op zoek gaat naar zijn vader (onze eigen Michiel Huisman), in het sprookjesachtige Elfhelm belandt en ons Kerstmis brengt.

Article continues after the ad

 

Sprookjesachtig

Een armtierig, maar gezellig hutje midden in een besneeuwd bos. Een nare tante met vies gebit (Kristen Wiig). Een pratende muis. Een soundtrack die in Harry Potter niet misstaan had. Het draagt allemaal bij aan een sprookjesachtige setting. En dan hebben we de elven inclusief het magische elvendorp Elfhelm nog niet eens genoemd. Het is alleen een beetje jammer dat de special effects er soms wat goedkoop uitzien, waardoor de magie minder overtuigt. Hetzelfde geldt trouwens voor Michiel Huismans 'Engelse' accent. 

 

Een lach…

Het is niet moeilijk om weg te dromen tijdens de film, in a good way. Je helemaal verliezen in je dagdroom is zonde, want dan mis je de grappen van Ruth en het jongste neefje. Hysterische oneliners zijn het niet, maar dankzij geweldige timing en droge blikken zit je hardop te lachen. De bijdehante muis Miika en zelfs de ietwat potsierlijke koning zorgen er ook voor dat de mondhoeken regelmatig omhooggaan.

 

…en een traan

En dat is nodig. Want oh boy, de drie kinderen in hedendaags Engeland hebben het pittig en ook Nikolas krijgt het in het vroegere Finland met zijn vreselijke tante en een eenzame zoektocht flink voor z’n kiezen. Het is een familiefilm, maar wees gewaarschuwd: degene die huilt bij Merci-reclames kan maar beter met een doos tissues op de bank gaan zitten.

 

 

Kerstmis

Al het leed in beide delen van de film, het heden en verleden, komt aan het einde samen en op een manier dat het niet nodig is om met waterige oogjes Korrelatie te bellen. Want zoals de koning het in de film ook zegt; mensen hebben hoop nodig en dat is precies waarvoor Kerstmis zorgt. Thanks, Nikolas!

 

Conclusie

Kerstfilms staan er in het algemeen niet om bekend om het feit dat ze je aan het denken zetten of je heel lang bij blijven. Daarin is A Boy Called Christmas een welkome uitzondering. Niet alleen kinderen kunnen zicht verliezen in deze Netflix Original, ook volwassenen kunnen zich met dit sprookje uitstekend vermaken!

A Boy Called Christmas is nu te zien op Netflix. Er is ook een versie met Nederlandse nasynchronisatie, genaamd Een Jongen met de naam Kerstmis, maar houd het lekker bij het origineel.

Ben je in de mood voor nog meer kerstfilms? Bekijk dan deze films op Netflix.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.