Soms gaat er niks boven een lekkere knokfilm, of dat nou een klassieker is met Bruce Lee of een lekkere B-actiefilm als Universal Soldier deel zoveel. Wij zetten de beste matpartijen die ooit op film zijn vastgelegd voor je op een rijtje!

Enter the Dragon (1973)

Natuurlijk zou dit lijstje niet compleet zijn zonder Bruce Lee. Zowel zijn duels tegen Chuck Norris (The Way of the Dragon) en de boomlange Kareem Abdul-Jabbar (Game of Death) zijn te gek. Maar onze favoriet is de climax uit Enter the Dragon. De producenten kwamen op het idee voor het decor dankzij een spiegelwand in een Chinees restaurant.

Rocky (1976)

Rocky nam het in zijn loopbaan onder anderen op tegen Clubber Lang (Mr. T) en Ivan Drago (Dolph Lundgren). Maar zijn gevecht tegen Apollo Creed (Carl Weathers) in het eerste deel maakte de meeste indruk. Geen wonder dat Creed terugkeerde in de volgende drie vervolgen. De legende van Apollo leeft nog steeds voort: in november verschijnt de Rocky spin-off Creed II!

Raging Bull (1980)

Waar de gevechten in Rocky heldhaftig en glorieus zijn, zijn de matches in Raging Bull rauw, pijnlijk en gemeen. Robert De Niro won een Oscar voor zijn rol van de legendarische Jake LaMotta, een bokser die zowel binnen als buiten de ring last heeft van zelfdestructieve trekjes. Dat komt vooral tot uiting in zijn gevecht tegen Sugar Ray Robinson. “You never got me down, Ray.

They Live (1988)

In They Live komt Nada (Roddy Piper) erachter dat Amerika wordt gerund door buitenaardse wezens. Zijn vriend Frank (Keith David) denkt dat hij gek is geworden en weigert de zonnebril op te doen die de bezetters zichtbaar maken. In een steegje gaan Nada en Frank elkaar met blote vuisten bijna zes minuten lang te lijf. Het resultaat is een van de meest meedogenloze knokpartijen uit de filmgeschiedenis!

Drunken Master II (1994)

We noemden dit gevecht al in ons overzicht van de beste martial arts-films aller tijden. In de finale van dit vervolg op de legendarische kung fu-film uit 1978 neemt Jackie Chan het op tegen Ken Lo in een staalfabriek. Deze Lo was in het echt de bodyguard van Chan. Hij moest een intense training van drie maanden ondergaan om zijn indrukwekkende traptechnieken onder de knie te krijgen!

The Matrix (1999)

The Matrix sowieso een van de beste actiefilms ooit gemaakt, dus het is geen wonder dat dit baanbrekende sciencefictionspektakel zijn weg heeft gevonden naar deze ranglijst. Dat is vooral te danken aan de legendarische Yuen Woo-Ping, de gevechtschoreograaf die ook tekende voor Drunken Master en het hieronder besproken Kill Bill. Onbetwist hoogtepunt is het adembenemende gevecht tussen Neo (Keanu Reeves) en Agent Smith (Hugo Weaving) in een metrotunnel.

Kill Bill: Vol. 1 (2003)

In het Kill Bill-tweeluik brengt Quentin Tarantino een ode aan de kung fu-klassiekers uit lang vervlogen tijden. Uma Thurman (gekleed in hetzelfde gele jumpsuit als Bruce Lee in Game of Death) belandt als wraakzuchtige ex-huurmoordenaar van het ene gevecht in het andere. De catfights tegen Lucy Liu en Vivica Fox zijn om je vingers bij af te likken, maar het is het massagevecht tegen de Crazy 88 dat de show steelt!

Eastern Promises (2007)

Laat het aan horrorregisseur David Cronenberg (The Fly) over om een van de gewelddadigste vechtscènes aller tijden op film te zetten. In Eastern Promises speelt Virgo Mortensen (The Lord of the Rings) een Russische gangster. Wanneer hij in een sauna wordt belaagd door een aantal huurmoordenaars, rekent hij op meedogenloze met ze af. Oh ja, hij doet dat zonder één kledingstuk aan zijn getatoeëerde lijf!

Universal Soldier: Day of Reckoning (2012)

Scott Adkins mag dan nog niet zijn doorgebroken bij het grote publiek (ondanks een bijrolletje in Doctor Strange), de fans lopen al jaren met hem weg. Universal Soldier: Day of Reckoning is met afstand zijn beste film. Hij tilt de versleten filmreeks met zijn spectaculaire vechtkunsten naar nieuwe hoogten, onder meer met deze snoeiharde scène in een sportwinkel. Op Netflix zijn inmiddels aardig films te vinden met deze Last Action Hero!

The Raid 2: Berandal (2014)

Als het pure actiecinema aankomt, waren er maar weinig films zo opwindend als The Raid en het minstens spectaculaire vervolg. Genoeg keus dus voor fragmenten die aanspraak maken op een plek in deze ranglijst. Wij gaan voor het duel tussen undercoveragent Rama (Iko Uwais) en een professionele moordenaar (Cecep Arif Rahman). Het gevecht in een net iets te krappe keuken is even kledderig als claustrofobisch!

Stan Lee R.I.P.
Stan Lee R.I.P.

Stan Lee is overleden. De bedenker van de Avengers, de X-Men, Spider-Man, de Hulk, de Fantastic Four en nog een heleboel andere wereldberoemde Marvel-personages is op 95-jarige leeftijd heengegaan. Ook al was Lee nog zo stokoud, toch komt zijn dood als een verrassing. De immer goedgeluimde geestelijk vader van zowat alle grote Marvel-helden dook immers nog steeds in cameo-rolletjes in vrijwel alle Marvel-films op.

 

 

Lee overleed maandag 12 november in het Mount Sinai ziekenhuis in Los Angeles, zo berichtte The Hollywood Reporter vroeg op de maandagavond. Niet veel later bevestigde zijn dochter het treurige nieuws tegenover persbureau Reuters.  

 

 

In samenwerking met tekenaar Jack Kirby bedacht Lee tal van iconische comic-helden. Vooral in het begin jaren zestig kende het duo een ongeëvenaarde creatieve periode toen ze in relatief korte tijd achter elkaar The Fantastic Four, Hulk, Iron Man, Thor, Silver Surfer en de X-Men lanceerden. Ook was hij jarenlang hoofdredacteur van Marvel Comics, waarbij hij al zijn teksten en columns aan de lezers steevast afsloot met zijn lijfkreet “Excelsior”.

 

 

Zijn laatste jaren kenmerkten zich helaas door een hoop gedoe in de privé-sfeer; na de dood van zijn vrouw Joan in juli 2017 begon hij ineens een rechtszaak tegen mede-directieleden van POW! Entertainment, een bedrijf dat hij in 2001 mede had opgericht. Hij klaagde zijn collega's aan voor een miljard dollar, en liet de zaak een paar weken later vallen. Ook was hij verwikkeld in een rechtszaak tegen zijn oud-zaakwaarnemer en had hij zelfs een straatverbod laten uitvaardigen tegen een assistent die hem belazerd had.

 

 

Stan Lee had nog geen cameo's opgenomen voor de drie volgend jaar te verschijnen Marvel-films Captain Marvel, Avengers 4 en Spider-Man: Far From Home. Het is niet bekend of hij al wel cameo's had opgenomen voor de bij Fox ondergebrachte Marvel-films X-Men: Dark Phoenix en The New Mutants. Zoniet, dan was zijn optreden in het onlangs verschenen Venom zijn laatste.

 

 

Detective Pikachu Pokemon Ryan Reynolds
Detective Pikachu Pokemon Ryan Reynolds

Toen bekend werd dat Ryan Reynolds de stem zou verzorgen van het gele Pokémon-beestje Pikachu in een live action Pokémon-film waren we vast niet de enigen die zich afvroegen of dat wat zou kunnen worden. Maar nu is hier de eerste trailer en het ziet er best wel te gek uit. Dit zagen we niet aankomen!?

 

 

Het wachten waard

Toen vorig jaar december bekend werd dat de vlotgebekte komiek de stem van Pikachu voor zijn rekening zou nemen schreven we nog “Wij kijken alvast uit naar het moment waarop de elektromuis z’n bakkes opentrekt en Deadpools sarcastische stem naar buiten komt”. Welnu, dat moment is hier en het was het wachten waard. Sinds Kevin Hart de stem verzorgde van het konijntje Snowball in The Secret Life of Pets hebben we niet meer zo'n uit duizenden herkenbare stem in combinatie met zo'n ogenschijnlijk onschuldig knuffelbeest meegemaakt. En afgaande op de reacties op Twitter zijn we zeker niet de enigen die enthousiast zijn.

 

 

Ryan Reynolds zelf stuurde de trailer met een hilarische tweet de wereld in, precies zoals we dat van hem gewend zijn:

 

Waar is Ash?

Pikachu's trouwe trainer Ash Ketchum duikt in deze film trouwens niet op, tot onze grote verontwaardiging. In plaats daarvan wordt de gele mini-detective aan een onervaren nieuwe trainer genaamd Tim Goodman gekoppeld. Die wordt gespeeld door Justice Smith, die we kennen als de getalenteerde rapper Ezekiel “Books” Figuereo uit de serie The Get Down en als de hysterische angsthaas uit Jurassic World: Fallen Kingdom.
 

 

Of een Pokemon met de stem van Deadpool ook een hele film lang leuk blijft weten we vanaf 8 mei, want dan vliegt Detective Pikachu de bioscopen in.