Little Monsters zombies
Little Monsters

De eerste vraag die we stellen bij nieuwe zombiefilms: “Zijn het snelle of langzame?” Dat maakt verschil in hoe eng ze zijn en hoe je ze kunt/moet kijken. Waar zit de nieuwe Netflix-film Army of the Dead op onze angstmeter?

7. ParaNorman (2012)

De titel held van ParaNorman vindt het vet lastig dat hij met doden kan praten, maar als hij die vloek wil opheffen, verandert zijn woonplaats in een zombiefestijn! Dit zijn absoluut niet de engste zombies – integendeel – maar wel de mooiste om naar te kijken, want het zijn poppen in een stopmotion-animatiefilm. Daardoor zijn dit zo’n beetje de enige waar je van kunt genieten met zowel je oma als je kleine nichtje die komt logeren. Je hoopt bijna dat deze zombies voor je deur staan...

Te zien via iTunes

 

6. I Walked With a Zombie (1943)

Als je houdt van ‘kicking it old school’ zijn dit de zombies voor jou. Het verhaal gebruikt de Haïtiaanse legende dat mensen met voodoo tot zombieslaaf worden gemaakt. In een extra fout gevalletje ‘cultural appropriation’ wordt in I Walked with a Zombie de zwarte magie door een witte man gebruikt om zijn vrouw onder de duim te houden. Bad idea! Door de zwartwit-beelden zijn de zombies niet al te eng, die vrouw is zelfs een beetje zielig, dus je kunt het licht met een gerust hart uit laten.

Article continues after the ad

Te zien via iTunes

 

5. Little Monsters (2019)

De film zegt het zelf al zo mooi: “Opgedragen aan alle kleuterjuffen die de kinderen iets leren, ze zelfvertrouwen geven, en zorgen dat ze niet worden opgevreten door zombies.” Een schoolreisje ontaardt in een zombiejacht waarbij het kleine grut vrolijk liedjes zingt en de juf blijft volhouden dat het alleen jamvlekken op haar zomerjurkje zijn. Ondanks alle kinderen in Little Monsters, zouden we ze hier niet naar laten kijken; het wordt langzaamaan menens in onze lijst...

Te zien bij Prime Video, iTunes

 

4. Dead Snow (2009)

Deze zuivere genrefilm vol geile jongeren, die in een eenzaam vakantiehuisje belaagd worden door hongerige lijken, verzon iets om de zombies nog enger en gemener te maken: nazi-zombies! Dat leverde Dead Snow de fijne slogan “Ein, zwei, Die!” op en het standaard hakfestijn vol knipogen in een besneeuwde omgeving, die even koud en dodelijk is als de SS-griezels. Die hebben als extra extraatje paranormale gaven, zodat we deze film alleen in hartje zomer zouden kijken.

Te zien bij Pathé Thuis

 

3. Army of the Dead (2021)

Na een zombie-uitbraak in Las Vegas, denkt een groepje ijzervreters in Army of the Dead dat ze daar wel even een kluis vol geld kunnen leeghalen. Een compleet gestoord plan, want de stad is al een tijdje hermetisch afgesloten, zodat de zombies zijn geëvolueerd. Dit zijn niet de standaard sloompies, maar dynamische krengen, die bijval krijgen van zombietijgers (!) en meer van dat spul. Inmiddels moet je het licht aan doen of deze zombiefilm alleen aanzetten op een zonnige zondagmiddag.

Te zien bij Netlifx

 

2. 28 Days Later (2002)

Jij dacht dat een coronavirus eng is? Wat dacht je van een zombievirus! In 28 Days Later begint de ellende -duh- 28 dagen na een virusepidemie. Technisch gezien zijn de geïnfecteerde mensen geen zombies, maar het is moeilijk daarover in discussie te gaan als je moet rennen voor je leven. De beginscène, met een verlaten Londen, kreeg vorig jaar extra betekenis door de harde lockdown in de Britse hoofdstad. Daardoor schoot deze film meteen omhoog in onze angstlijst. Zorg dat je 28 Days Later niet in je uppie kijkt!

Te zien bij Prime Video, Google Play, iTunes

 

1. World War Z (2013)

Terwijl de meeste pandemiefilms alleen de schade in één stad of land laten zien, toont World War Z de gevolgen over de hele wereld en wordt pas goed duidelijk hoe kut zo’n zombieuitbraak is. En hoe die zombies hun (continu groeiende!) aantallen gebruiken om hoge muren te beklimmen en zelfs helikopters naar beneden te halen. Dan lijkt Brad Pitt kansloos – en zijn wij helemaal de Sjaak. Voordat deze film begint, moet je daarom eerst even de deuren barricaderen. Engste zombies ever!

Te zien bij iTunes, Google Play, Prime Video, Pathé Thuis, Videoland, Ziggo

 

Er zijn natuurlijk nog veel meer films met strompelende of rennende lijken, zoals deze tien beste zombiefilms aller tijden

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.