In de categorie dat werd tijd: de organisatie achter het Eurovisie Songfestival, de Europese Omroepunie, wil geen politieke propaganda meer op het liedjesfestijn.

Article continues after the ad

Verrassend?

Nou nee. Het komt nogal eens voor dat het festival te kampen heeft met propaganda of politieke statements. Vorig jaar werd bijvoorbeeld de Russische zangeres Joelia Samojlova geweigerd vanwege haar optreden op de Krim. Rusland kon daardoor niet optreden. Oekranië kwam het jaar daarvoor ook in opspraak vanwege Susana Jamaladinova’s liedje 1944, over de deportatie van circa 200.000 Krim-Tataren. Dit soort situaties wil de EBU vanaf nu vermijden.

Want?

Het is een feestje verdorie, geen debat. Althans, dat zegt de EBU. "De EBU verklaart dat het Eurovisiesongfestival een non-politiek evenement is en dat betekent dat elke vorm van politieke propaganda tijdens het festival of songteksten met een politieke inhoud verboden zijn", aldus de organisatie.

En nu?

Er gaat hopelijk niet gek veel veranderen. Toch is het wel belangrijk nieuws. Het programma werd namelijk vaak gezien als springplank voor politieke statements. Ook is nog even de vraag wat er precies wordt verstaan onder propaganda. Wij gaan er voor de vorm maar even vanuit dat het promoten van vrijheid, blijheid en gelijkheid voor iedereen nog wel mag.