De avonturen van tweeling Hielke en Sietze Klinkhamer, die met hun boot De Kameleon de Friese binnenwateren (on)veilig maken zijn geliefd bij jong en oud! Niet bij de waterpolitie, zo blijkt: de opnames van de nieuwe Kameleon-film werden stilgelegd en er werden boetes uitgedeeld!

De waterpolitie legde de opnames van De Kameleon stil omdat de boot “te snel vaarde buiten het gebied waar de film een ontheffing voor had.” Regisseur Steven de Jong is woest, zo zegt hij in de Leeuwarder Courant. “Omdat we 20 meter buiten de boei vaarden werden we stopgezet. Ik weet ook niet precies waar het Sneekermeer begint.”

Article continues after the ad

Volgens De Jong had de film overal ontheffingen voor aangevraagd. De regisseur zegt dat zijn bootje zo’n 30 à 40 kilometer per uur vaarde, en er van een gevaarlijke situatie geen sprake was. Het had weinig gescheeld of De Kameleon werd door de politie in beslag genomen. De Jong kreeg ook nog een boete van €500,-, maar hij is vastbesloten deze aan te vechten. “Die ga ik echt niet betalen! In geen 100 jaar!”

De nieuwe Kameleon

De tweeling Sens en Imme Gerritsen (14) moet voor De Kameleon af en toe zelf de boot besturen. Omdat zij nog geen achttien zijn, zijn ze niet in het bezit van het vereiste kleinvaarbewijs. De tweeling en De Jong kregen voor deze overtreding volgens de politie een waarschuwing.

In het verleden werden al twee films gemaakt over de Klinkhamers: De Schippers van De Kameleon en De Kameleon 2. In 2018 verscheen er ook een tiendelige serie over de Friese avonturiers, uit de bekende boeken van Hotze de Roos. Tijdens de opnames van de serie kreeg De Jong óók een tegenslag te verwerken: de cruciale boot was ineens verdwenen!