Katja Schuurman
Source
Beeld: BrunoPress

Gisteravond plaatste Katja Schuurman een spraakmakende post op Instagram nadat zij en haar man Freek Noortwijk een officiële waarschuwing hadden gekregen van de politie. Volgens de dienders zaten er na 22.00 uur nog gasten in het restaurant van het echtpaar. Katja had weinig begrip voor de actie en deelde op Instagram een foto van de waarschuwing en een video van een verhitte discussie tussen de uitbaters en de agenten.
 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Het risico accepterend dat ik door dit te delen met pek en veren het land uit gejaagd word: “Serieus? Een officiële waarschuwing dat je je niet aan de regels -22.00 sluiten- houdt om 22.03 uur?? Omdat je gasten, met jassen aan op weg naar buiten, -een laatste propt een hapje dessert naar binnen-, niet exact 22.00 buiten staan? @restaurantbreda (Een tweede keer is de boete 4000,- euro. De derde keer moet je je restaurant, je passie, je levenswerk, sluiten.) Het filmpje is ook van gisteravond @restaurant_guts , waar allang geen gasten meer aanwezig waren, maar de eigenaren aan het opruimen waren geweest; het lijkt mij sterk dat verwacht wordt dat je je gasten eruit bonjourt, de deur direct ook achter jezelf dicht trekt, en de volgende ochtend wel weer verder kijkt. Ik kan me voorstellen dat het voor onze handhavers van de wet ook allemaal nog lastig te volgen is, maar de toon van deze politiedame -“ik vind het heel irritant, dus doe gewoon je lampen uit en ga weg”- komt op mij nogal lomp en zonder enig inlevingsvermogen over. Mensen, in zoveel verschillende sectoren, moeten al maanden lang elke dag vechten om hun bedrijf te laten overleven. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor eigenaren en personeel van restaurants. Ook zangers, theatermakers; de hele cultuursector dreigt om te vallen door regels die op z’n zachtst gezegd niet consequent doorgevoerd worden voor eenieder in ons land. Ik noem kerken. En vliegtuigen. Of Ton uit Rossum, die eigenaar van een bedrijf met touringcars, die in die hoedanigheid maximaal 15 mensen mag vervoeren, maar wordt diezelfde bus ingezet voor de NS mogen dit er 30 zijn. Met hoeveel verschillende maten wil onze overheid meten? Over de luchtvaart en Schiphol moeten we in dit kader maar helemaal zwijgen; elk weldenkend mens krijgt dan al helemaal kortsluiting. Als we deze ellendige crisis inderdaad ‘samen’ moeten oplossen, moet er consequent beleid worden gevoerd. Bij voorkeur gebaseerd op kennis en feiten. Waardoor eenieder begrip kan en wil opbrengen voor regels en restricties. Lieve overheid, dit is beleid voor de bühne, bureaucratie en willekeur. En lees voor dinsdag aub ook die brandbrief van artsen nog even goed door.”

Een bericht gedeeld door Katja Schuurman (@katjaschuurman) op


Ophef

De emotionele Instagram-post kon op veel bijval rekenen van Katja’s volgers. Maar de Amsterdamse politie is een stuk minder happy met de boodschap die zij uitdroeg via het sociale medium. Via De Telegraaf reageert politiewoordvoerder Rob van der Veen op alle ophef rondom de Instagram-post. “De indruk wordt gewekt dat het filmpje bij de waarschuwing hoort, maar dat is niet het geval”, aldus de zegsman.

Verbazing

Het filmpje is – overigens niet door Katja, want zij was niet aanwezig – gemaakt om 23.50 uur in de Utrechtsestraat. Ik heb die collega’s intussen zelf gesproken. Zij zagen tot hun verbazing tijdens de surveillance vier mensen met drankjes aan een tafeltje in een horecagelegenheid zitten. Zij besloten daarop terug te rijden en hebben de aanwezigen aangesproken”, verklaart Van der Veen.

Article continues after the ad

 


Voorbeeldfunctie

Het steekt de politiewoordvoerder ook dat zijn collega’s door Katja Schuurman werden afgeschilderd als ‘nogal lomp en zonder enig inlevingsvermogen’. “Zij doen ook gewoon hun werk. Als BN’er met veel volgers heb je ook een voorbeeldfunctie. Dan zouden wij het waarderen als de zaken eerlijk worden voorgesteld”, aldus Van der Veen. Katja zelf heeft nog niet gereageerd op de verwijten van de Amsterdamse politie.