Ian Holm als Bilbo Baggins

The Lord of the Rings- én The Hobbit-regisseur Peter Jackson zette vandaag een wonderschone ode aan de overleden Bilbo-acteur Ian Holm op Facebook. Hierin beschrijft Peter onder meer de allerlaatste keer filmen met Ian. 

Article continues after the ad

"We hoopten dat Ian nog één keer Bilbo zou spelen", schrijft Peter. Vervolgens lezen we dat Ian oorspronkelijk nee zei en niet wilde terugkeren als de oude Bilbo voor The Hobbit. Waarom? Hij leed aan de ziekte van Parkinson en kon zijn teksten niet altijd meer even goed herinneren. Uiteindelijk vonden Peter en Ian tóch een oplossing.

Moedig

De meesterregisseur vindt het moedig dat Ian uiteindelijk toch instemde. "Hij had moeite met lopen en kon zeker niet naar Nieuw-Zeeland (de vaste filmlocatie, red.) komen", vertelt hij. "Dat was een klap voor ons, omdat we een mooie manier hadden om de rol van de oude Bilbo over te dragen aan de jonge Bilbo." Peter wist hem toch te overtuigen, maar: "Ik wist dat hij dat alleen deed om mij een gunst te doen. Ik heb hem bedankt met tranen in mijn ogen."

Emotioneel

Omdat Ian niet naar Nieuw-Zeeland kon komen, werd de hele set naar hém toe gebracht. In Londen. "Wat ik op de set heb meegemaakt, was een geweldige acteur die zijn laatste optreden gaf. Het was ongelooflijk moedig van hem, en heel emotioneel voor de mensen die erbij waren." Peter geeft aan dat hij enorm veel leerde van het acteerwerk van Ian. "Het was een voorrecht om met hem te werken, en een zegening om hem te kennen. Ik ben altijd weg geweest van Ians laatste scènes in Return of the King."

De uitgebreide ode - inclusief set-beelden - kun je hier teruglezen!