Pete Hoekstra in Op1

De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, zat gisteren in Op1 om na te praten over de bestorming van het Capitool in Washington. Een opmerking van presentator Jort Kelder schoot volledig in het verkeerde keelgat. "Ik ben beledigd."

Article continues after the ad

De presentatoren van Op1 liggen wel vaker onder vuur na een uitzending en ook gisteren was het weer raak. Pete vond dat de tafelgasten een tikkie overdreven. "Jullie maken er allemaal zo’n drama van. Dit gebeurt elke vier jaar…", waarna Jort inbrak met en cynische grap. "Elke vier jaar een rel bij het Capitool?" Er viel een ellenlange stilte bij Pete, die duidelijk not amused was...

 

Pete is boos

"Als ik mag uitpraten…", stamelde Pete na de opmerking van Jort. "Het gebeurt elke vier jaar als een politieke partij een verkiezing verliest. De Republikeinen hebben het Witte Huis, het Huis van Afgevaardigden en de Senaat verloren. Wat er in de 18 maanden daarna gebeurt: dan worstelen ze met hun identiteit en ze beginnen in 2022 te praten over wie de partijleider moet worden in 2024. Dit is geen drama." Daarna kwam hij toch nog even terug op de 'beledigende' opmerking van Jort.

'Ik ben beledigd'

"Sorry, ik moet het zeggen: ik vind dat je opmerking extreem bot was", aldus de ambassadeur. "We hebben het duidelijk gemaakt dat dit een vreselijke daad was en dat dit niet gebeurd is sinds 1814 en toen waren het de Engelsen waar we de oorlog mee voerden." Vervolgens wilde Jort 'm een 'cadeautje' geven in de vorm van een fragment, maar dat pikte meneer Hoekstra niet. "Nee, ik heb geen cadeautje nodig. Het cadeautje dat ik echt zou waarderen is wat eerlijkheid en een fatsoenlijke behandeling. Zoals ik zei: dit was onbeschoft en ik ben erdoor beledigd."

Verdeelde reacties

Het fragment maakte flink wat twitter-tongen los. Waar de een zich afvraagt wat nu eigenlijk het probleem is, vindt de ander juist dat Jort veel te ver ging met zijn cynische opmerking. Een greep uit de reacties:


Aan het einde van het interview bood Jort zijn excuses aan. "Sorry voor mijn onbeschoftheid."