Pathé opent in december de eerste ‘4DX’-bioscoopzalen in Nederland. Bewegende stoelen en special effects vervagen de grens tussen het scherm en de zaal!

Article continues after the ad

4DX

De eerste 4DX-bioscopen in Nederland worden Pathé De Munt in Amsterdam en De Kuip in Rotterdam. 4DX trekt de kijker nóg meer de film in, door middel van speciale effects. Stoelen bewegen mee met de actie, tijdens een storm wordt er wind door de zaal geblazen en speciale verstuivers laten je zelfs luchtjes ruiken!

4DX vult de zaal met mist tijdens spannende scènes, simuleert onweer met stroboscopen en regen met vallende waterdruppels. Hieronder zie je een demonstratie van het systeem.

Ziet er spannend uit! Hopelijk zorgen de effecten er niet voor dat je popcorn klef wordt, en in de nek van degene voor je belandt… Erg interessant om een keer mee te maken, al moet je er dus wel voor naar Amsterdam of Rotterdam.

Momenteel zijn er in ongeveer 50 landen speciale 4DX-zalen. De Pathé-bioscopen De Munt en De Kuip zijn in Nederland de eerste voorbeelden van de technologie. Om een film in 4DX te kijken betaal je een bepaalde toeslag (net als bij een 3D-film), waarvan de hoogte nog niet bekend is gemaakt. Welke films in deze nieuwe vorm worden aangeboden is momenteel nog onbekend.