Filmfans opgelet! Pathé komt binnenkort met een 4DX-zaal waarbij je de film niet alleen ziet, maar ook beleeft.

Article continues after the ad

4DX

Nou horen we je denken: 4D-wat? Een film beleven? Ja! 4DX-zalen zijn speciale bioscoopzalen met bewegende stoelen, waarin wind, regen, bliksem, rook, sneeuw (?!) en zelfs geur nagebootst kan worden. Geen grapje. Het concept is ontwikkeld door een Zuid-Koreaans bedrijf en na Oslo en Parijs komt er dus ook een zaal in Nederland. Een dikke must voor de filmfans onder ons, al zeggen we het zelf. Check hieronder een korte preview van Bright.

Blockbusters beleven

Er zijn al wel een aantal van dit soort bioscopen in Nederland, maar dit is de eerste keer dat je de grootste blockbusters kunt zien in het 4DX-format. Ook gaat Pathé meerdere malen per maand de titels wisselen. Dit verkondigde Pathé-baas Doron Kurz tegenover RTL Z.

In de zalen komen rond de 100 stoelen te staan. Er wordt (net als bij 3D- en IMAX-films) een toeslag gerekend. De prijs van 4DX zal waarschijnlijk hoger liggen dan 3D, maar hoeveel het uiteindelijk gaat kosten is nog niet bekend. 

Dolby Cinema

Pathé kondigde tevens de komst van twee nieuwe Dolby Cinema-zalen aan en een zevende IMAX-zaal. Dolby Cinema-zalen zijn speciale bioscoopzalen met superieure film- en geluidskwaliteit. Net als bij IMAX zal een film daardoor nog meeslepender worden.