Bioscoopketen Pathé is voor ruim 19 miljoen euro opgelicht. Dat blijkt uit de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank, die deze week gepubliceerd is. De faudezaak kostte topvrouw Dertje Meijer en financieel directeur Edwin Slutter de kop.

Wat is er gebeurd?

Een bende oplichters stuurde via een nepmailadres zeer overtuigende mails aan de directie van Pathé. Ze deden zich voor als bestuurder van het Franse hoofdkantoor van Pathé en vroegen de Nederlandse directie om geld. Met het geld zou de aankoop van een bedrijf in Dubai gefinancieerd worden. Het uitgeleende geld zou na de deal weer teruggestort worden.

Maar dat gebeurde uiteraard nooit. Dertje en Edwin twijfelden meermaals aan de gang van zaken vanuit het 'Franse hoofdkantoor', maar bleven toch geld overmaken. Wellicht omdat hen in de mails werd gevraagd om niet met anderen over de transacties te praten en uitsluitend via mail te communiceren. Zo werd de 'privacy' gewaarborgd. In totaal maakte het duo 19,2 miljoen euro over aan de fraudeurs.

Article continues after the ad

Omdat ze op een gegeven moment niet genoeg geld meer hadden, moest de Nederlandse directie een aanvraag indienen bij de cash-pool van het Franse moederbedrijf. In Frankrijk gingen toen alle alarmbellen rinkelen, waarna het duidelijk werd dat er ceo-fraude gepleegd was.

Kop op!

Een bittere pil voor de Pathé dus! Misschien kunnen ze het bedrag terugverdienen met deze Harry Potter-actie, hun IMAX/laser-films of de opruk van de 4DX-bioscopen?