Outlander

Sinds begin februari kunnen we eindelijk genieten van het vijfde seizoen Outlander. Geen paniek als je die reeks al helemaal hebt gezien, want er komt gewoon een zesde seizoen! Wij vertellen je daarom - bij wijze van voorpret - alles wat je erover moet weten.

Outlander seizoen 6 releasedatum

Het was lange tijd onduidelijk wanneer het nieuwe seizoen van Outlander in première zou gaan. Begin deze maand werd echter bekend dat het nieuwe hoofdstuk begin volgend jaar van start gaat. De fans moeten dus nog even geduld hebben. Maar dan heb je wel wat! Het zesde seizoen van Outlander trapt namelijk af met een 90 (ne-gen-tig!) minuten durende aflevering. Daarmee wordt het lange wachten meer dan goedgemaakt.
 


Het coronavirus gooide roet in het eten

Regisseur Matthew B. Roberts liet eerder al doorschemeren dat de cast- en crewleden eigenlijk niet wilden stoppen met opnemen na het vijfde seizoen. "De cast en de crew, en ik denk dat zelfs fans, erg opgewonden waren om meteen seizoen 6 in te gaan. En toen besloten we op de rem te trappen." Dat laatste had natuurlijk alles te maken met het coronavirus. "Het was op veel manieren echt hartverscheurend. Het is begrijpelijk dat de gezondheid van de wereld veel belangrijker was dan een televisieserie. Dat wisten we ook."


Opnames zijn afgerond

Maar geen paniek! De storm is gaan liggen en de opnames zijn inmiddels afgerond. Volgens Matthew zal de opgelopen vertraging echter geen invloed hebben op het nieuwe seizoen (wij zouden er geen geld om verwedden). "Ik wilde niet dat ik of het personeel het verhaal dat we voor COVID-19 hadden bedacht, zouden veranderen", vertelde hij al aan Elle.com. Dat betekende dus: heel veel testen! "We hebben veel intieme scènes - daar leven en ademen we voor. We moesten dus uitzoeken hoe we ervoor konden zorgen dat we iedereen een miljoen keer testten voordat ze de set op liepen en die bubbel zo veilig mogelijk hielden." 

Article continues after the ad


Informatie over het nieuwe seizoen 

Zoals je misschien wel weet is Outlander (lichtjes) gebaseerd op de boekenserie De Reiziger van Diana Gabaldon en dat verandert niet met het zesde seizoen. Dit keer wordt zo ongeveer het plot van A Breath of Snow and Ashes gevolgd. "Ik denk dat wat er op dat moment in 1775 in de wereld gaande is, echt lijkt op wat er met Jamie en Claire aan de hand is. Er komt ook een revolutie bij hen, en ik denk dat dat het hele seizoen doorgaat", licht de regisseur alvast een tipje van de sluier op.


Plot van het zesde seizoen

Als we kijken naar het verhaal van het zesde boek is het in het zesde seizoen zo rond 1772 en staan onze geliefde personages aan de vooravond van de Amerikaanse Revolutie. "Mannen liggen dood in de straten van Boston, en in het achterland van North Carolina branden afgelegen hutten in het bos. Terwijl de chaos uitbreekt, roept de gouverneur Jamie Fraser op om het achterland te verenigen. Maar van zijn vrouw weet Jamie dat het schot dat over de hele wereld gehoord wordt over drie jaar zal worden afgevuurd, en het resultaat zal onafhankelijkheid zijn - voor degenen die loyaal zijn aan de koning." 

De vraag is alleen: houdt de regisseur zich dit keer wel aan het plot? Nou, dat weten we niet. "Elk jaar benaderen we het opnieuw. Houden we ons dit seizoen precies aan het boek? We hebben dat tot nu toe wel gedaan. Maar we hebben het erover gehad om de boeken te splitsen, en we hebben het erover gehad om de boeken juist te combineren. We willen vrij zijn in de schrijverskamer om te kiezen en te doen wat dat jaar het meest comfortabel aanvoelt."

Je hoeft je straks absoluut niet te vervelen! Claire dealt namelijk in het twaalfdelige zesde seizoen met de nasleep van haar ontvoering (inclusief emotionele scènes). Ook borduren ze voort op het mysterieuze krantenartikel. Dat waarschuwde Bree ervoor dat haar ouders om het leven zullen komen bij een gruwelijke brand. Hoe dat precies zit, gaan we vast en zeker zien in het aankomende zesde seizoen! 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.

 

Terugkerende castleden

Het zesde seizoen Outlander kan natuurlijk geen succes worden zonder alle vaste castleden, maar of we echt van alle talentvolle acteurs kunnen genieten, is nu nog onzeker. Althans, voor een deel van ze! We weten natuurlijk dat Sam Heughan opnieuw in de rol zal kruipen van de Schotse hartenbreker Jamie Fraser en ook dat Caitriona Balfe in haar rol van Claire Fraser weer naast hem staat.

De andere castleden zijn op dit moment nog niet bevestigd (wel al één ontkend), maar we hebben er alle vertrouwen in dat we sowieso Brianna Randall Fraser (Sophie Skelton) en Roger Wakefield (Richard Ranking) gaan terugzien. Als er meer namen de revue passeren, hoor je dat natuurlijk zo snel mogelijk. 

Nieuwe castleden

Daarnaast maken er ook nieuwe acteurs hun debuut. Mark Lewis Jones, Jessica Reynolds en Alexander Viahos voegen zich bij de cast als respectievelijke Thomas, Malva en Allan Christie. Jamie en Tom kennen elkaar al uit de gevangenis, maar de vraag is: is hun band net zo sterk als voorheen? Hoe zal de show de vriendschap van Jamie en Tom weergeven en zullen ze terugblikken naar hun tijd in de gevangenis? Dat valt af te wachten.


Outlander ontvangst en reacties van fans

Waarom is Outlander nu eigenlijk zo'n succes? Dat antwoord lijkt heel makkelijk te vinden te zijn als je deze ijzersterke afleveringen hebt gecheckt. Maar laten we het eens wat breder trekken. Het succes zal ‘m voor een groot deel zitten in herkenning die boekenfans voelen bij de show. Plots komen personages en plekken tot leven en hoe! De acteurs zijn geweldig gecast en spelen alsof ze nooit anders hebben gedaan. Vooral Jamie en Claire hebben zich naarmate de seizoenen vorderden echt weten te ontwikkelen. Verder zit de reeks natuurlijk ook qua sfeer, setting en verhaallijn fantastisch in elkaar... dus al met al snappen wij wel waarom deze serie niet uit de Toplijst van Netflix is weg te slaan.

Lees hieronder waarom fans zo blij zijn met Outlander.

Direct even testen of jij net zo'n groot fan bent? Vink dan maar snel af wat je al wel wist uit dit rijtje en wat nog niet.

Outlander seizoen 7?

Seizoen 5 en seizoen 6 werden samen aangekondigd, maar nu vragen we ons natuurlijk massaal af: geldt dat ook voor (een eventueel) zevende en achtste seizoen? Helaas weten we dat tot op heden nog niet. Maar als het aan de auteur van de boekenreeks ligt, komt er nog lang geen einde aan de tv-reeks! Ze is al bezig met het negende boek Go Tell The Bees That I Am Gone (!) en heeft zelfs voorgesteld om er een tiende achter te plakken. Je zou zeggen: genoeg materiaal voor de producenten om mee te werken, maar zien ze dat wel zitten?

Nou, daar bestaat nog grote twijfel over. In een interview vertelde hoofdrolspeelster Caitriona Balfe er kort over. "We weten het niet. Ik denk dat we seizoen zes hebben, dat is al bevestigd, maar daarna is er een evaluatiemoment. We zullen zien. Ik denk dat we doorgaan zolang ons materiaal goed blijft en zolang we uitgedaagd zullen worden." En daar kunnen we natuurlijk alleen maar op hopen. 

De eerste vijf seizoenen van Outlander zijn nu te zien op Netflix.