Jim Geduld

Ex-Meerdijker Jim Geduld krijgt regelmatig telefoontjes van oud-collega's. De voormalig Goede Tijden, Slechte Tijden-acteur runt een verslavingszorginstelling en moet erom lachen hoeveel BN’ers meedoen aan Stoptober. Dat zegt hij in gesprek met De Volkskrant.

“Ik vind het één grote poppenkast. Ik heb dertig jaar poppenkast gespeeld, daar doe ik niet meer aan mee.” Niet alleen Stoptober vindt hij een grote grap. “Dry January en al die goede voornemens aan het begin van een nieuw jaar: het is een wassen neus.”

‘Ik heb zelf gezien hoe het losgaat’

Jim werd na negen jaar bij GTST in 2000 ontslagen wegens een cocaïneverslaving. Omdat hij zelf uit die wereld komt, heeft hij voldoende ervaring en hebben ook veel mensen zijn nummer. “Ik weet hoe het gaat in die wereld. Ze zeggen allemaal dat ze twee glazen per dag drinken en harddrugs gebruiken ze niet. Ik heb zelf gezien hoe het losgaat."

Article continues after the ad

‘Ze weten mij te vinden’

Hij wordt regelmatig gebeld. “Ik ken ze allemaal, ze weten me te vinden: mensen uit de media die vragen of we een keer een kopje koffie kunnen drinken. Mensen die zichzelf herkennen in mijn verleden.”

Angst voor de praktijk

Jim ziet door de uitnodiging voor een bakkie koffie heen. “Een kop koffie buiten mijn kantoor, dan kunnen ze zichzelf wijsmaken dat het gewoon voor de gezelligheid is.” Ook leeft er angst bij de ex-collega’s. “Ze denken: wat als ik in zijn praktijk word gezien? Ik zeg altijd dat ze gewoon hiernaartoe moeten komen, dit is de plek om dat gesprek te voeren. En de koffie is gratis en beter.”

‘Cut the crap’

Niet iedereen gaat op zijn voorstel in. “Het is hun keuze. Ik zeg tegen ze: iedereen weet allang wat er met jou aan de hand is, cut the crap, alleen jíj wil het nog niet weten.”