Oud-bokser Rudi Lubbers keert binnenkort terug naar Nederland. Na de uitzending van Andere Tijden Sport van 27 januari, zijn er verschillende acties gestart om de gevallen sportheld te helpen.

Op 27 januari was Lubbers te zien in Andere Tijden Sport, in de mini-documentaire Rudi Lubbers En Het Gevecht Van Zijn Leven. De oud-bokser bleek tegenwoordig in een verrotte camper (zonder gas, water of licht) op een Bulgaarse vlakte te wonen, met zijn vrouw en tientallen honden.
 

Article continues after the ad

 

Andere Tijden Sport

Hoewel Lubbers er serieus rekening mee hield dat hij de strenge winter niet zou overleven, wilde hij niet terug naar Nederland, omdat ‘hij daar als drugshandelaar werd gezien’. De oud-bokser verbleef jarenlang in een Portugese gevangenis vanwege vermeende betrokkenheid bij drugssmokkel, hoewel dit nooit werd bewezen en Lubbers altijd ontkende.

Naar aanleiding van de uitzending van Andere Tijden Sport werden meerdere hulpacties opgezet, o.a. door oud-wielrenner Rini Wagtmans, en een door student Faisal Fayyaz. Beiden zamelden al duizenden euro’s in om Lubbers en zijn vrouw te voorzien van huurgeld en een pensioentje.
 

 

Lubbers krijgt binnenkort waarschijnlijk een noodpaspoort om naar Nederland terug te keren; de gezondheid van zijn vrouw is zó slecht dat zij eerst moet herstellen. De hulpactie wordt georganiseerd door Wagtmans, die Lubbers door de jaren heen vaker heeft geprobeerd te helpen.

 

Rudi Lubbers was in de jaren 60 en 70 achtmalig Nederlands Kampioen. Hij werd twee keer bijna Europees Kampioen, maar verloor de partijen van Joe Bugner en Domenico Adinolfi.

Lubbers vs. Ali

Het hoogtepunt van Lubbers’ carrière was zijn gevecht tegen Muhammad Ali, in Jakarta, 1973. Hoewel Ali de wedstrijd eenvoudig leek te winnen op punten, wist hij Lubbers niet neer te krijgen.
 

 

Na zijn bokscarrière raakte Lubbers aan lager wal, en leidde hij een grotendeels zwervend bestaan, met het bijna doodvriezen op een Bulgaarse vlakte als dieptepunt. Hopelijk komt de oud-atleet er met een beetje hulp weer bovenop.

De aflevering van Andere Tijden Sport is terug te kijken via NPO Start.