The Dark Knight is inmiddels tien jaar oud, en als we 'm nu terugkijken kunnen we gerust zeggen dat deze klassieker nu nog net zoveel indruk maakt als toen die uitkwam. En dat komt voor een groot deel door de waanzinnige acteerprestatie van wijlen Heath Ledger, die een onvergetelijke Joker neerzet.

Article continues after the ad

 “How about a magic trick? I can make this pencil disappear”

Een van de grootste “WTF? Holy Shit, zag ik dat goed?!”-momenten uit de film blijft de potloodverdwijntruuk waarmee The Joker terloops duidelijk maakt aan alle gangsters uit Gotham dat er met hem niet te spotten valt. Je weet wel, de scène waarin de knettergekke schurk een potlood in de tafel steekt, en dit vervolgens laat “verdwijnen” door een gangster er met zijn hoofd op te duwen. De stuntman die deze geperforeerde boef speelde heeft nu uitgelegd dat het filmen van deze scène écht levensgevaarlijk was.

 

Het moest er zo echt mogelijk uitzien.

De Website Vulture heeft een uitgebreid interview gedaan met stuntcoördinator Richard Ryan en stuntman Charles Jarman over hoe deze scène tot stand gekomen was. Wat blijkt: om het zo echt mogelijk te laten lijken hebben ze de stunt ook zo echt mogelijk uitgevoerd. Op het moment dat Ledger de stuntman met zijn gezicht naar beneden drukte, stak het potlood nog in de tafel. Jarman moest dus in een vloeiende beweging vliegensvlug het potlood wegtrekken voor hij met zijn kop tegen de tafel aanknalde.

Dat scheelde maar weinig!

Het had niet eens zoveel gescheeld of Jarman was er echt niet meer geweest: “Het ging een beetje lastig, want dat potlood zat nog in de tafel. Als ik op de één of andere manier een keer niet snel genoeg zou zijn geweest met mijn hand, dan zouden we dit gesprek nu niet hebben. Dat zou dan alleen nog via een Ouija bord kunnen”.

22 takes, waarvan 3 knock-outs.

Opnames van de scène duurden twee dagen, en Jarman werd uiteindelijk 22 keer door de Joker met zijn bakkes tegen de tafel aangeramd. De stuntman is daarbij ook drie keer knock out gegaan, dus ze deden zeker niet alsof! Wel vroeg Heath Ledger hem elke keer of het nog oké met hem ging. Dat dan weer wel.

Mocht je nog nieuwsgierig zijn hoe en waardoor je precies de pijp uit zou gaan als je een potlood door je oog krijgt, dan hebben we hier nog een vlogger voor je die dit in geuren en potloodkleuren haarfijn uitlegt. Auw.