Follow de SOA

UPDATE: De makers van Follow de Soa hebben inmiddels gereageerd op de kritiek. Die reactie lees je onderin dit artikel.

TV-personages zijn soms zó herkenbaar dat je het idee hebt naar jezelf te kijken. In het geval van Zjos Dekker geldt dat helemaal! Ze ontdekte dat de hoofdpersoon van Follow de SOA wel héél veel van haar wegheeft.

Dekker was regelmatig op tv te zien als ‘boegbeeld’ van mensen met autisme, waar ze in 2019 de Vrouw in de Media-award voor kreeg. Ze werd gevraagd om auditie te doen voor Follow de SOA, maar werd uiteindelijk niet gekozen voor de hoofdrol. Ze wilde de makers van Follow de SOA graag helpen om de ‘licht autistische’ hoofdpersoon Esmée geloofwaardig neer te zetten, maar daar werd niet op ingegaan.

'Inspiratiebron'

Later zocht actrice Damaris de Jong contact met Dekker om met haar te praten over de rol, maar omdat Dekker dat bericht veel te laat zag ging dat contact uiteindelijk ook niet door. Dekker vond Esmée in de serie wel een beetje op haarzelf lijken, maar dacht dat dat toeval was: totdat ze ineens een inspiratiebron genoemd werd door een schrijver van de serie.

Article continues after the ad

Op instagram windt Dekker er geen doekjes om: “Ik ervaar veelal last van mijn autisme, maar gelukkig dat anderen er wél profijt van hebben, want wat ben ik toch een gekke meid!”

 

Follow de SOA

In Follow de SOA ontdekt Esmée (Damaris de Jong) dat ze kort na haar ontmaagding een seksueel overdraagbare aandoening heeft opgelopen. Door met haar klasgenoten te praten komt ze er achter dat veel meer mensen op haar school er last van hebben gehad. Als een soort ‘seksdetective’ gaat Esmée op pad om het spoor van de SOA te volgen.

Kijkers en recensenten zijn behoorlijk te spreken over de serie, maar het verhaal van Zjos Dekker laat bij velen een bittere nasmaak achter.

Reactie makers Follow de Soa

"Achteraf snappen we dat en we hadden beter moeten communiceren met Zjos", laten de makers weten in een reactie aan Veronica Superguide. "Het idee voor Follow de SOA was namelijk al uitgewerkt voordat we in de casting en auditiefase met haar in contact kwamen. Het script en de karakters, waaronder dat van Esmee, waren toen al geschreven en bij dat proces waren andere ervaringsdeskundigen betrokken. Een van de schrijvers was al geïnspireerd door Zjos haar verhalen die zij online deelt, via die weg heeft onder andere Zjos bijgedragen aan de serie."

'Heel jammer'

Zjos gaf in een tweet aan dat er "entertainment wordt gemaakt over mijn rug heen". Wat is jullie reactie daarop? "Wij vinden het heel jammer dat zij het zo ervaart en hebben Zjos meteen gebeld om dit uit te spreken. We hadden graag dat gevoel voorkomen. Er is hard gewerkt om van Follow de SOA een open en inclusieve serie te maken met geloofwaardige karakters, die helpt het gesprek over autisme en andere maatschappelijke thema’s verder op gang te brengen. Net als Zjos zelf zo knap doet."

Ook geven de makers aan dat "Esmée is geïnspireerd door heel veel mensen en ervaringen", waaronder "onze creative producer, Oscar van Woensel, die heel veel van zijn persoonlijke ervaringen heeft gebruikt om van Esmee een geloofwaardig karakter te maken".