We hebben er even op moeten wachten, maar vanaf deze week draait Soof 2 in de bioscopen. Hoofdrolspeelster Lies Visschedijk levert weer een heerlijk staaltje acteerwerk af in de film en daarom zetten wij haar op de Schaal van Superguide.

Article continues after the ad

1. Heeft ze een boek geschreven of is er een boek over haar geschreven?

Nee, Lies is wel te horen als voorlezer van een kinderboek, maar ze heeft zelf geen boek geschreven. 0 punten.

2. Wat is haar reputatie?

Die van een getalenteerde, vrolijke vrouw met heel veel humor. Tenminste, dat is hoe wij Lies hier op de redactie zien. Ze speelde in verschillende films en series en we moesten even aan haar wennen als vierde Gooische Vrouw in plaats van Annet Malherbe, maar ze heeft absoluut naam gemaakt in de Nederlandse film- en televisiewereld. We kunnen dan ook niet wachten op de serie van Soof. 1 punt.

3. Hoeveel programma’s/films/series heeft zij op haar naam staan?

Visschedijk startte na het afronden van de Toneelschool in Amsterdam met zowel theatervoorstellingen als kleine rollen in films en series, zoals Madelief. Voor haar vertolking van de overenthousiaste Alicia in Alles Is Liefde ontving ze een Gouden Kalf voor Beste Vrouwelijke Bijrol. De serie Gooische Vrouwen kwam in 2008 voorbij, waarna de films volgden. In 2013 speelde Visschedijk in Soof en nu dus in Soof 2. Tussendoor was de actrice nog te zien in Tessa, Het Klokhuis, Loft, Briefgeheim en Toren C. 1 punt.

4. Hoeveel volgers op Twitter heeft ze?

Op die vraag hebben we een kort antwoord: Lies heeft geen Twitter. 0 punten.

5. Hoe doet ze het bij de mannen?

Goed. Uit uitspraken van verschillende mannelijke tegenspelers (bijvoorbeeld Achmed Akkabi) blijkt dat Lies een genot is om mee te werken. De charmante actrice was jarenlang getrouwd met Marc van Uchelen, met wie ze twee kinderen heeft. Marc besloot in 2013 uit het leven te stappen. Na een moeilijke periode krabbelde Lies weer op en kreeg ze in 2014 een relatie met Aldo. Het was een tijdje uit tussen de twee, maar aan het AD vertelde ze dat ze nu weer bij elkaar zijn. 1 punt.

6. Is ze in aanraking met justitie geweest?

Niet dat we weten en we kunnen het ons ook totaal niet voorstellen. 1 punt.

7. Hoe wordt ze gerecenseerd?

Zowel op toneel- als film- en seriegebied krijgt Lies goede recensies. "Deze acteurs [Lies Visschedijk en Marcel Musters, red.] hebben niet veel nodig om de aandacht van meet af aan vast te houden", aldus De Volkskrant over Lies' stuk Een Flinke Linkse Vrouw. "Soof is vooral de film van Visschedijk, die voortdurend de indruk wekt zich in avonturen te storten die ze net niet kan overzien", zei Het Parool in 2013 over Soof. Dat Gouden Kalf dat ze kreeg voor haar rol in Alles Is Liefde is natuurlijk ook een goede bevestiging. 1 punt.

8. Hoe ziet de toekomst er voor haar uit?

Goed! We hopen dat Lies naast toneelspelen lekker blijft acteren in films en series. De typische rollen die ze in Gooische Vrouwen en Soof speelt, lijken haar namelijk op het lijf geschreven. Soof de serie komt er natuurlijk ook aan, iets dat aangeeft dat de televisiewereld ook begrijpt wat we willen zien op de Nederlandse buis: meer Lies. Aan de andere kant is het ook goed als ze dit blijft afwisselen met theater, om het effect van teveel Lies te vermijden. 1 punt.

9. Heeft ze ook succes over de grens?

Nee, Lies richt zich op binnenlandse producties. De rol van de typisch nuchtere Hollandse vrouw past haar dan ook perfect. Al denken wij dat een film als Soof (denk: Bridget Jones) het ook fantastisch zou doen in het buitenland. 0 punten.

10. Heeft ze bekende familieleden of vrienden?

Jazeker. Familie niet, maar het is bekend dat Gooische Vrouwen-collega's Linda de Mol, Tjitske Reidinga en Susan Visser goede vriendinnen van Lies zijn. Niet de minsten. En zo zullen er vast een hoop meer zijn. 1 punt.

Eindcijfer: 7.

Wij zijn benieuwd naar jouw mening. Wat vind jij van Superguide.nl? Vul onze enquête in!