Het is Werelddierendag, dus we hadden ervoor kunnen kiezen om een dier Op de Schaal van Superguide te zetten. Dit ging ons echter toch net iets te ver en daarom kozen we voor een rasechte dierenliefhebber: Freek Vonk.

Article continues after the ad

1. Heeft hij een boek geschreven of is er een boek over hem geschreven?

Ja. De bioloog bracht het boek Freeks Wilde Avonturen Boek uit. En mogen we het album waarin je de gespaarde Freekdierenplaatjes kan plakken ook een boek noemen? 1 punt.

2. Wat is zijn reputatie?

Freek is steeds meer op tv te zien en meer acte de presence zorgt vaak ook meer kritiek. De wetenschapper is zijn loopbaan als tv-gezicht nog niet zo heel lang geleden begonnen, maar heeft al heel wat programma’s op zijn naam staan. Toch blijft deze schoenmaker zeker bij zijn leest en gaat hij niet opeens shows of klusjes doen die buiten zijn vakgebied vallen. En dat siert hem. Hij doet waar hij goed in is en weet zijn enthousiasme daarvoor over te brengen op de kijker. Kinderen zijn dol op hem en hun ouders - afgezien van die verdomde dierenplaatjes - dus ook. 1 punt.

3. Hoeveel programma’s/films/series heeft hij op zijn naam staan?

Zoals we hierboven al noemden, best wel wat. Vonk was eerder veel te zien in programma’s van National Geographic en Discovery Channel. Daarna kwam hij de publieke omroep onveilig maken met programma’s als Freek op Safari, Freek Vonk in Australië en Freek Tegen De Stropers. Met Freeks Wilde Wereld won hij in 2015 de Gouden Stuiver. Op dit moment is hij te zien in de Super Freek Show. 1 punt.

4. Hoeveel volgers op Twitter heeft hij?

Ook op dit onderdeel scoort Freek punten. Dr. Freek Vonk tikt op Twitter namelijk bijna de 100.000 volgers aan (hij zit nu op 96.600). 1 punt.

5. Hoe doet hij het bij de vrouwen?

Als Eva Jinek op je lijstje met exen staat, dan heb je het ergens goed gedaan. Wat er voor en na Eva in Freeks liefdesleven gebeurde, weten we niet. Maar de vrouwen staan vast ongetwijfeld in de rij voor deze man met humor, hersenen en goede looks. En anders heeft hij altijd de liefde van de dierenwereld nog. 1 punt.

6. Is hij in aanraking met justitie geweest?

Nee, hoor. 1 punt.

7. Hoe wordt hij gerecenseerd?

Als je de Gouden Stuiver binnenhaalt (voor Freeks Wilde Wereld dus), dan mag je wel zeggen dat je een 'approved' tv-maker bent. De kijkcijfers van de Super Freek Show waren ook om over naar huis te schrijven. Vonk mag ook nog steeds langskomen bij Matthijs van Nieuwkerk. 1 punt.

8. Hoe ziet de toekomst er voor hem uit?

Wat Freeks plannen precies zijn, weten we nog niet. Op het gebied van dieren is er vast nog veel te ontdekken. Met De Super Freek Show maakte Freek zijn eerste studioprogramma, maar we blijven hem wel graag in het wild zien. Wat hij ongetwijfeld blijft doen. Zolang hij uit de buurt blijft van pijlstaartroggen, zullen we hem waarschijnlijk blijven zien doen waar hij goed in is. 1 punt.

9. Heeft hij ook succes over de grens?

Niet echt. Voor zijn programma's gaat Freek wel de grens over, maar of de bevolking in Zuid-Amerika of Afrika weet wie hij is? Nee. We kunnen ons wel voorstellen dat hij het nog wel gaat maken in Duitsland en België. 0 punten.

10. Heeft hij bekende familieleden of vrienden?

Mwa. Freek zal vast wel wat bekende vrienden hebben, maar daar treedt hij niet echt mee naar buiten. 0 punten.

Eindcijfer: 8.