Het oude jaar kun je de avond van 31 december afsluiten met Claudia de Breij. Wij zetten de cabaretière op de Schaal van Superguide.

More content below the advertising

1. Heeft ze een boek geschreven of is er een boek over haar geschreven?

Ja, meerdere zelfs. De Breij schreef de boeken Neem Een Geit, Dingen Die Fijn Zijn, Mag Ik Dan Bij Jou en Krijg Nou Tieten. 1 punt.

2. Wat is haar reputatie?

In eerste plaats die van vrouw met humor, maar toch ook wel die van alleskunner. Naast cabaretière is De Breij namelijk ook presentatrice, columnist, schrijver, zangeres en dj. Zoals dat vaker het geval is bij cabaret, zijn de meningen over de vraag of Claudia grappig is of niet, verdeeld. Ze is in ieder geval wel de eerste vrouwelijke grappenmaker aan wie de Oudejaarsconference toevertrouwd wordt. 1 punt. 

3. Hoeveel programma's/films/series heeft ze op haar naam staan?

Claudia komt natuurlijk uit de hoek van theater/cabaret en was aan het begin van haar carrière al veel op de radio te horen. Op televisie presenteerde ze onder meer VARA Laat/Vara Live, De Wereld Draait Door en Thank God It's Friday. Ze nam haar intrek in het Glazen Huis en was ook met verschillende cabaretshows op de buis te zien. En dan is er natuurlijk nog die Oudejaarsconference. 1 punt. 

4. Hoeveel volgers op Twitter heeft ze?

Claudia is een actief twitteraar, ze heeft 380.509 volgers. Dat is goed voor 1 punt. 

5. Hoe doet ze het bij de mannen?

Mannen maken geen kans bij Claudia, tenminste niet op liefdesgebied, want ze valt op vrouwen. Over haar liefdesleven valt niet heel veel spannends te schrijven. De Breij is afgelopen jaar getrouwd met Jessica en heeft een zoon uit een eerder huwelijk. 0,5 punt. 

6. Is ze in aanraking met justitie geweest?

Nee hoor, niets te melden op dat gebied. 1 punt. 

7. Hoe wordt ze gerecenseerd?

Zoals we al zeiden, kunnen meningen over de humor van cabaretiers nogal verschillen. Laten we eens naar recensies kijken. Haar voorstelling Teerling deed het bij de grote kranten bijvoorbeeld erg goed, overal regent het vier of vijf sterren. Voor haar radiowerk ontving Claudia liefst zesmaal de Zilveren RadioSter en vorig jaar kreeg ze de Louis Davidsring (een prestigieuze onderscheiding op het gebied van kleinkunst) uit handen van eerdere bezitter Herman van Veen. 1 punt. 

8. Hoe ziet er toekomst er voor haar uit?

We verwachten dat Claudia gewoon de dingen blijft doen die ze nu ook doet: radio maken, optreden en hier en daar een televisieoptreden. Als we de geruchten mogen geloven, zou Matthijs van Nieuwkerk himself Claudia zien als zijn ideale opvolger als het gezicht van De Wereld Draait Door. Of ze daar oren naar heeft, weten we niet. 1 punt. 

9. Heeft ze ook succes over de grens?

Voor zover we weten niet. Het lijkt er ook niet op dat ze ambities voor een carrière in het buitenland heeft. 0 punten. 

10. Heeft ze bekende familieleden?

Nee, Claudia deed alles op eigen houtje en heeft haar succes niet te danken aan een familielid. Maar in het geval van de Schaal van Superguide betekent dit 0 punten. 

Eindcijfer: 7,5.

More content below the advertising

Goed nieuws voor iedereen die na het zien van Bohemian Rhapsody trek heeft in meer rockbiopics: 2019 wordt opnieuw een topjaar voor muziekfilms. Zo krijgen we eind mei de Elton John-film Rocketman, en volgende maand al trakteert Netflix ons op The Dirt. Dit is de verfilming van de gelijknamige biografie over hardrockband Mötley Crüe.

More content below the advertising

 

Legendarische lomperiken

Ook al had deze uit L.A. afkomstige rockband een paar best wel briljante nummers (met Kickstart My Heart dat in de trailer te horen is als absolute topper), toch had de hele band bij elkaar eigenlijk net zoveel talent als Freddie Mercury in z'n kleine teen. Dat gemis maakten deze legendarische lomperiken echter meer dan goed met een extravagante levensstijl; geen enkele band waarvan alle leden nog in leven zijn heeft het ooit zo bont gemaakt als Mötley Crüe.

Drama

Het verhaal van de groep biedt daarnaast zoveel drama dat het een klein wonder is dat The Dirt nog niet eerder is verfilmd. Zo veroorzaakte zanger Vince Neill een dodelijk ongeluk, terwijl bassist Nikki Sixx een drugs-overdosis overleefde waarbij hij een paar minuten klinisch dood is geweest (waarover hij later dat prijsnummer Kickstart My Heart schreef). Drummer Tommy Lee was de grote dekhengst van de band, en hij was door de jaren heen zowel getrouwd met Heather Locklear als met Pamela Anderson. Gitarist Mick Mars was de enige van de vier die het tegen wil en dank kalm aan deed, omdat hij aan een zeldzame botziekte bleek te lijden. Mars wordt trouwens gespeeld door Iwan Rheon, beter bekend als die engerd van een Ramsey uit Game of Thrones.

The Dirt kan vanaf vrijdag 22 maart ook jouw hart kickstarten, want vanaf die dag is deze nu al beruchte hardrockbiopic te zien bij Netflix.

Regisseur Bryan Singer mag dan wel geweldige films gemaakt hebben, er komen steeds meer verhalen naar boven dat hij als persoon verre van geweldig is. Al langere tijd deden er geruchten de ronde dat de man achter topfilms als The Usual Suspects, Valkyrie, Bohemian Rhapsody én meerdere van de X-Men films zich schuldig gemaakt zou hebben aan misbruik van tienerjongens. Het Amerikaanse blad The Atlantic heeft deze week een doortimmerd stuk gepubliceerd waarin vier slachtoffers van de regisseur gedetailleerd beschrijven wat hij met hen gedaan heeft. De producent van zijn nieuwste film staat echter achter zijn regisseur.

More content below the advertising

 

Gedetailleerd beschuldigend stuk

Onlangs werd bekend dat Singer zich mag wagen aan een nieuwe reboot van de jaren tachtig-actiefilm Red Sonja. Deze film met Brigitte Nielsen in de titelrol en Arnold Schwarzenegger als publiekstrekker was in 1985 gemaakt om in te haken op het succes van Arnie's Conan The Barbarian-films. Toen het gedetailleerde stuk van The Atlantic deze week verscheen was het wachten op het ontslag van de regisseur, maar het tegendeel blijkt het geval: Singer beschuldigt de journalisten ervan hem zwart te maken, en producent Avi Lerner neemt het op voor zijn regisseur.

 

“Nepnieuws”

“Ik ga gewoon door met de voorbereidingen voor Red Sonja en Bryan Singer is gewoon nog aan de film verbonden. De $800 miljoen die Bohemian Rhapsody heeft opgebracht is het bewijs van zijn geweldige visie. Ik herken het verschil tussen nepnieuws en werkelijkheid, en ik sta achter mijn beslissing. In Amerika zijn mensen onschuldig totdat het tegendeel bewezen is”, aldus de producent.

Onhandelbaar tijdens opnames

Op zich zou Lerner er goed aan doen het stuk van The Atlantic toch even te lezen, niet alleen vanwege de aantijgingen van misbruik, maar ook omdat nogmaals uit de doeken wordt gedaan waarom Singer door 20th Century Fox ontslagen werd als regisseur nadat  de film al grotendeels was opgenomen. Naar verluidt viel met de filmmaker werkelijk geen land te bezeilen tijdens de opnames, als hij al kwam opdagen. En dan zou hij ook nog continu knallende ruzie hebben gehad met hoofdrolspeler Freddie Mercury. Malek gaf gisteren nog aan dat hij niets wist van de geruchten over Singer.

Eerdere reboot geschrapt

Toch moeten we nog maar zien of deze Red Sonja-reboot er echt gaat komen. In 2009 probeerden Robert Rodriguez en zijn toenmalige geliefde Rose McGowan het ook al, maar nadat de Conan-reboot uit 2011 met Aquaman himself Jason Momoa flopte, werden deze plannen geschrapt. Gelukkig hebben we de promotiefoto's nog.