Het oude jaar kun je de avond van 31 december afsluiten met Claudia de Breij. Wij zetten de cabaretière op de Schaal van Superguide.

Article continues after the ad

1. Heeft ze een boek geschreven of is er een boek over haar geschreven?

Ja, meerdere zelfs. De Breij schreef de boeken Neem Een Geit, Dingen Die Fijn Zijn, Mag Ik Dan Bij Jou en Krijg Nou Tieten. 1 punt.

2. Wat is haar reputatie?

In eerste plaats die van vrouw met humor, maar toch ook wel die van alleskunner. Naast cabaretière is De Breij namelijk ook presentatrice, columnist, schrijver, zangeres en dj. Zoals dat vaker het geval is bij cabaret, zijn de meningen over de vraag of Claudia grappig is of niet, verdeeld. Ze is in ieder geval wel de eerste vrouwelijke grappenmaker aan wie de Oudejaarsconference toevertrouwd wordt. 1 punt. 

3. Hoeveel programma's/films/series heeft ze op haar naam staan?

Claudia komt natuurlijk uit de hoek van theater/cabaret en was aan het begin van haar carrière al veel op de radio te horen. Op televisie presenteerde ze onder meer VARA Laat/Vara Live, De Wereld Draait Door en Thank God It's Friday. Ze nam haar intrek in het Glazen Huis en was ook met verschillende cabaretshows op de buis te zien. En dan is er natuurlijk nog die Oudejaarsconference. 1 punt. 

4. Hoeveel volgers op Twitter heeft ze?

Claudia is een actief twitteraar, ze heeft 380.509 volgers. Dat is goed voor 1 punt. 

5. Hoe doet ze het bij de mannen?

Mannen maken geen kans bij Claudia, tenminste niet op liefdesgebied, want ze valt op vrouwen. Over haar liefdesleven valt niet heel veel spannends te schrijven. De Breij is afgelopen jaar getrouwd met Jessica en heeft een zoon uit een eerder huwelijk. 0,5 punt. 

6. Is ze in aanraking met justitie geweest?

Nee hoor, niets te melden op dat gebied. 1 punt. 

7. Hoe wordt ze gerecenseerd?

Zoals we al zeiden, kunnen meningen over de humor van cabaretiers nogal verschillen. Laten we eens naar recensies kijken. Haar voorstelling Teerling deed het bij de grote kranten bijvoorbeeld erg goed, overal regent het vier of vijf sterren. Voor haar radiowerk ontving Claudia liefst zesmaal de Zilveren RadioSter en vorig jaar kreeg ze de Louis Davidsring (een prestigieuze onderscheiding op het gebied van kleinkunst) uit handen van eerdere bezitter Herman van Veen. 1 punt. 

8. Hoe ziet er toekomst er voor haar uit?

We verwachten dat Claudia gewoon de dingen blijft doen die ze nu ook doet: radio maken, optreden en hier en daar een televisieoptreden. Als we de geruchten mogen geloven, zou Matthijs van Nieuwkerk himself Claudia zien als zijn ideale opvolger als het gezicht van De Wereld Draait Door. Of ze daar oren naar heeft, weten we niet. 1 punt. 

9. Heeft ze ook succes over de grens?

Voor zover we weten niet. Het lijkt er ook niet op dat ze ambities voor een carrière in het buitenland heeft. 0 punten. 

10. Heeft ze bekende familieleden?

Nee, Claudia deed alles op eigen houtje en heeft haar succes niet te danken aan een familielid. Maar in het geval van de Schaal van Superguide betekent dit 0 punten. 

Eindcijfer: 7,5.