2019 is nog maar nét begonnen, dus we kunnen nog niet zeggen of het een goed jaar wordt, of een abominabel tijdperk. De films die zich in 2019 afspelen voorspellen in elk geval weinig goeds!

Als we filmmakers moeten geloven, staat ons dit jaar een heleboel ellende te wachten! Natuurrampen, het einde der tijden, gewelddadige televisie én killer-robots.

Akira

Het einde van de wereld

Akira (1988) is een mijlpaal voor de Japanse animatiefilm. Deze film maakte de Japanse tekenfilmstijl populair over de hele wereld. De wereld van Akira is er echter eentje vol doffe ellende.

Mensen met psychische powers (Espers) hebben een ramp veroorzaakt, waardoor de overheid meedogenloos tegen ze optreedt. Shotaro Kaneda en zijn motorbende voeren in de straten van Neo-Tokio een keiharde strijd tegen andere gangs, en besluiten een hulpeloze Esper te redden…

 

Dit gaat niet bepaald zonder slag of stoot, en of de wereld er uiteindelijk beter van wordt? En het wás al een rommeltje!

Blade Runner

Borderline onleefbare planeet

De wereld van Blade Runner is prachtig vormgegeven, maar laten we eerlijk zijn: het is een bende. Veel aardbewoners hebben onze planeet verlaten; de bevolking van Los Angeles woont opeengepakt in verschrikkelijke flatgebouwen en er is een tekort aan alles. Zelfs dieren en planten zijn nep!
 

 

In al deze chaos jaagt Deckard (Harrison Ford) op verschillende ‘replicants’: robots die bijna niet te onderscheiden zijn van echte mensen, en het vuile werk mogen opknappen. Multinationals bepalen alles voor de bevolking; de politie is werkelijk overal en de lucht is te vervuild voor woorden. Maar wat zíet 2019 er cool uit! Mogen we dan in elk geval vliegende auto's?

Daybreakers

Iedereen is een vampier

In Daybreakers bestaat het grootste deel van de wereldbevolking uit… vampieren! Hoewel deze wezens onsterfelijk zijn, zijn mensen dat natuurlijk niet. Sterker nog: de voorraad mensen waarvan bloed afgetapt kan worden dreigt uit te sterven, wat slecht nieuws is voor de nosferatu’s.
 

 

Edward Dalton (Ethan Hawke) probeert dit probleem op te lossen, en ontdekt via de ex-vampier Elvis (Willem Dafoe) een manier om vampiers terug te veranderen in mensen. Dat ziet Charles Bromley (Sam Neill), als eigenaar van de grootste bloedproducent ter wereld, helemáál niet zitten! Daybreakers was geen megahit, maar zette het klassieke vampierenverhaal wél lekker op de kop.

The Island

Mensen worden vermoord voor hun organen

De bewoners van een ondergrondse bunker denken dat de hele wereld onleefbaar is geworden. Eéns in de zoveel tijd mogen een paar gelukkigen de bunker verlaten om een uniek eiland te bezoeken: de enige bewoonbare plek boven de grond. Denken ze: eigenlijk zijn het allemaal klonen, en worden hun organen gebruikt om ‘normale’ mensen te redden.
 

 

Alweer zo’n gezellig verhaal dat zich in 2019 afspeelt! Gelukkig is de volgende film… oh nee.

The Road

Dood en verderf

Een man (Viggo Mortensen) en zijn zoontje (Kodi Smit-McPhee) proberen te overleven nadat de wereld totaal naar de knoppen ging. Wat er precies is gebeurd wordt niet duidelijk, maar de gevolgen des te meer. Mensen vermoorden elkaar voor een pak hagelslag, kannibalen slachten hun mede-overlevenden af, en níemand vertrouwt elkaar.
 

 

The Road, gebaseerd op de roman van Cormac McCarthy, schetst een verschrikkelijk beeld van de ondergang van onze beschaving. Mensen vechten als ratten met elkaar om te overleven, maar ergens héél erg in de verte is er nog een klein beetje hoop…

The Running Man

Doden wordt een spelletje

In The Running Man (1987) zijn de Verenigde Staten veranderd in een politiestaat, en wordt de bevolking vermaakt met bizarre tv-programma’s. Goh!
 

 

Eén van deze shows is The Running Man, waarin gevangenen uit een doolhof moeten ontsnappen terwijl gewapende weirdo’s op ze jagen. Het programma start in 2017, maar in 2019 doet er een bijzondere kandidaat mee! Ben Richards (Arnold Schwarzenegger) wordt onterecht veroordeeld tot de show, maar hij weet de rollen om te draaien in deze scifi/actiefilm.
 

 

Gelukkig Nieuwjaar?

Nou, als we Hollywood moeten geloven wordt 2019 een verschrikking, van begin tot eind! Er is niet één film te vinden die een rooskleurig beeld schetst. Kan het in het nieuwe jaar alleen maar meevallen, toch?
 

Sinds die epische eerste Spider-Man: Far From Home trailer dinsdag dropte, vragen Marvel-fans zich eigenlijk maar één ding af: is dit een vervolg óf een prequel op Avengers: Endgame?

Screenrant ging op onderzoek uit en concludeerde dat het wel die eerste optie moet zijn. Maar eerst: hoezo is hier verwarring over? Iedereen weet toch wel dat alle helden die in Infinity War doodgingen, in Avengers: Endgame weer op een of andere manier terugkomen?
 


Nou, die verwarring kwam doordat de trailer ons keihard zat te teasen. De makers lieten bovenstaand shot zien van Peter Parkers paspoort. Aan zijn foto te zien, gaat het om een nieuw exemplaar. De datums op het paspoort laten echter alleen dagen zien, géén jaartallen – die zijn er vakkundig uit geshopt. Dus... misschien ging Peter wel tussen Homecoming en Infinity War op schoolreisje door Europa?
 

Toch een vervolg?

Het moet haast wel dat vele, zo niet álle, ‘gesnapte’ dode helden in Avengers: Endgame terug tot leven komen. Of misschien wist de film – door middel van timetravel – de gebeurtenissen uit Infinity War en gingen de helden in eerste instantie niet dood?
 

 

In ieder geval komt Spidey wel écht terug. MCU-opperbaas Kevin Feige zei in 2017 namelijk dat Spider-Man: Far From Home zich direct na – toen nog getiteld – Avengers 4 zou afspelen. Mede doordat Peter Parker de komende jaren steeds meer de hoofdpersoon van het Marvel-universum wordt. Eindelijk duidelijkheid! Al zijn we nu toch wel érg benieuwd naar het supergeheime verhaal van Avengers: Endgame

Spider-Man: Far From Home draait vanaf`4 juli in de bios. Hiervoor komen eerst nog Avengers: Endgame (24 april) en Captain Marvel (6 maart) uit.
 

Nederland krijgt geen genoeg van Bohemian Rhapsody: de Queen-biopic draait nog altijd in verschillende bioscoopzalen. Gitarist Brain May zet de hype nog even flink aan en zegt dat er misschien wel een vervolg komt. Wow!

“Who knows, there might be a sequel” zijn de letterlijke woorden van May, zo meldt Cinemablend. Hij reageert in een interview op het gerucht dat er ooit een Bohemian Rhapsody-script bestond waarin Freddie ergens in het midden dood zou gaan.
 


Complete bullshit

Onzin. Of zoals May zelf zegt: “Complete bullshit”. “This is all about Freddie, and I think Live Aid is a good point to leave it”, zegt de gitarist over het magistrale einde van de film. Sinds de release leeft May waarschijnlijk op een roze wolk: hij gaat weer toeren met Queen en zanger Adam Lambert, die stiekem een rolletje speelde in Bohemian Rhapsody, gaat weer mee.
 

Vervolg?

Ook al neemt deze biopic het niet altijd even nauw met de échte Queen-geschiedenis, er blijven genoeg feiten overeind. Een mogelijk vervolg heeft overigens genoeg om uit te putten: na Live Aid knalde Queen nog wel even door, voordat Freddie uiteindelijk overleed aan de gevolgen van aids. Nog genoeg (verdrietig) materiaal dat we moeten zien dus laat die sequel maar komen!