Sorjonen op Netflix

Welk Europees land levert nu eigenlijk de aller-allerbeste tv-series? Finland, zo blijkt uit onderzoek van beslist.nl. De Duitsers doen het minder met hun shows en bungelen ergens onderaan.

Article continues after the ad

Tv-series uit Finland worden door ruim 100.000 internationale kijkers het best beoordeeld, zo concludeert de webwinkel na analyse van kijkersbeoordelingen van bijna 2.000 niet-Engelstalige tv-series uit 15 Europese landen. "Een gemiddelde Finse serie scoort liefst een 7,11 - waar 10 de maximumscore is."

Nederland

Ook Franse en Nederlandse tv-series scoren met een gemiddelde waardering van respectievelijk 7,07 en 7,03 erg goed. Duitsland bungelt onderaan (6,31). Ook makers in Italië (6,64) en Spanje (6,66) behalen géén topcijfers.

Toppers en bagger

Welke serie wordt het best beoordeeld? Als je aan Finland denkt, denk je wellicht meteen aan Netflix-hit Sorjonen (Bordertown). Toch gaat het om een andere serie, namelijk Madventures (9,2). Deze serie gaat over twee Finse (daar zijn de Finnen weer!) backpackers die door Azië en Amerika reizen. Van eigen bodem scoren vooral Jiskefet (8,5), Oud Geld (8,5) en Langs de oevers van de Yangtze (8,4) goed. De grootste bagger vinden we bij Das iTeam - Die Jungs an der Maus, de Duitse remake van The IT Crowd. Die blijft steken op een zeldzaam slechte rating van 1,2. Oef...


Genres

Het genre reality-tv scoort over het algemeen vrij slecht (5,85) en Gameshows doen het nog een tikkie slechter (5,23). Dat zien we ook een beetje terug bij de slechtst beoordeelde Nederlandse producties. Zo voert Big Brother de lijst aan met een score van 2,9.

Bron: Beslist.nl