Dat Netflix-kijkers niet van reclame houden is een bekend feit. Hoezeer ze reclame háten blijkt uit recent onderzoek. Het antwoord: bijzonder intens.

Het bedrijf Audience Project ondervroeg ruim 16.000 Netflix-kijkers, verspreid over de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland. Toen de deelnemers werden gevraagd of ze zouden blijven kijken als Netflix reclames toe zou voegen, was het antwoord behoorlijk vernietigend.

Het mildst waren de Amerikanen: ‘slechts’ 54% van de Netflix-abonnees zei in dat geval af te haken. De Denen hebben blijkbaar helemaal geen tijd voor die onzin: daar zei 69% hun abonnement meteen op te zeggen zodra ze een reclame zien. De andere landen zweven tussen deze uitersten in. Maar toch: als meer dan de helft van je abonnees wegloopt, in het meest positieve geval, nota bene, dan ben je gewaarschuwd.

Netflix-reclames?

Waarschijnlijk wordt de soep niet zo heet gegeten, en doen kandidaten een beetje stoer tijdens zo’n enquête. Toch zijn dit wel aantallen waar Netflix van moet schrikken.

Article continues after the ad

 

 

Mocht Netflix tóch reclames willen tonen, dan doen ze er verstandig aan om de abonnementsprijs te verlagen. Het aantal ondervraagden dat dán opzegt is dan alsnog meer dan 40%. Nog steeds hoog, maar in dat geval… Nee wacht; dat is nog steeds rampzalig....

Dat Netflix-abonnees niet van reclame houden werd een tijd geleden al duidelijk. Netflix experimenteerde met het showen van trailers (voor andere Netflix-shows) tussen afleveringen door. De reactie was… niet positief. Hoewel het volgens Netflix zelf technisch gezien niet om reclame ging, zaten kijkers simpelweg niet op ongevraagde onderbrekingen te wachten.

Enerzijds wil Netflix natuurlijk meer geld binnenharken, maar de goede oude reclame lijkt een doodlopende weg te zijn… Daarom gooiden ze recent het abonnementsgeld omhoog in de VS, want ja: het geld moet ergens vandaan komen. Het vervelende voor Netflix is dat ze de kijker zélf zo hebben afgericht, door ononderbroken kijken mogelijk te maken.