Programmadirecteur Peter van der Vorst

Vorig jaar kwam De Villa flink onder vuur te liggen. In een van de afleveringen zou sprake zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Reden genoeg voor RTL om niet alleen per direct de deuren van De Villa te sluiten, maar ook om andere realityprogramma’s met een vergelijkbare formule onder de loep te nemen. Samen met producent Blue Circle schakelde RTL twee onderzoeksteams in om te kijken hoe het nu zo fout heeft kunnen gaan. Vandaag werden de uitslagen van die onderzoeken onthuld!

Montage

Volgens onderzoeksbureau Hoffmann Bedrijfsrecherche en een team onder leiding van strafrechtadvocaat mr. Richard Korver hebben er geen strafbare feiten plaatsgevonden tijdens de opnames van De Villa. De conclusie luidt ook dat er geen sprake was van een onveilige omgeving voor de deelnemers. De indruk dat er wel sprake was van seksueel overschrijdend gedrag, zou volgens de onderzoekers vooral komen door de montage.

Article continues after the ad


‘Het spijt ons’

Peter van der Vorst, Directeur Content van RTL, is opgelucht dat er volgens de onderzoekers geen sprake is van strafbare feiten. Toch kunnen er wel de nodige lessen worden getrokken uit de affaire, vertelt hij tegen RTL Boulevard.De beelden die de maatschappelijke discussie hebben aangewakkerd, zijn door de montage en onze checks geglipt. Dat had nooit mogen gebeuren en dat spijt ons."

'Vervelende situatie'

Producent Blue Circle sluit zich aan bij Van der Vorst: “In brede zin hebben wij uit deze vervelende situatie veel lering getrokken en nemen de aanbevelingen uit de rapporten dan ook zeker ter harte.” Of Tim Hofman daar genoegen mee neemt, is natuurlijk nog maar de vraag...