Komende week gaat I Still See You in première, waarin een jonge vrouw wordt geplaagd door geesten uit het hiernamaals. Dat hebben we eerder gezien… en in deze films vast ook nog beter!

Poltergeist (1982)

In deze door Steven Spielberg geproduceerde (en volgens hardnekkige geruchten zelfs geregisseerde) horrorfilm heeft een gezin de pech om een huis te betrekken dat gebouwd is op een indiaanse begraafplaats. De film vliegt vrij snel uit de bocht, maar de tv die uit zichzelf aanfloept en de bezeten clownspop jagen ons nog steeds de stuipen op het lijf!

Ghostbusters (1984)

Ghostbusters niet eng? Bekijk nog maar eens de ijzingwekkende scène waarin de titelhelden worden geconfronteerd met de geest van een oude bibliothecaresse en dan praten we verder. En een lijst van de beste geestenfilms zonder Ghostbusters is als een portie bitterballen zonder mosterd.

More content below the advertising

 

Candyman (1992)

Candyman verruilt de Victoriaanse landhuizen vol flakkerende kaarsen en krakende trapportalen voor een aftandse achterbuurt in Chicago. De originele setting betaalt zich dubbel en dwars uit en acteur Tony Todd groeide dankzij de titelrol van wraakzuchtige geest uit tot een van de meest geliefde horroriconen van de jaren 90!

The Sixth Sense (1999)

‘I see dead people’, bekent de doodsbange Cole aan kinderpsychiater Malcolm Crowe. The Sixth Sense zette het genre volledig op zijn kop met een van de meest verrassende eindes uit de filmgeschiedenis. Ook kudos voor het ijzersterke acteerwerk, met name van Bruce Willis in een van zijn laatste goede rollen.  

 

Ringu (1998)

Ook in Japan kunnen ze er wat van! In de invloedrijke horrorfilm Ringu worden mensen opgejaagd door een gewelddadige geest na het bekijken van een mysterieuze videoband. In 2002 verscheen een prima remake met de altijd betrouwbare Naomi Watts in de hoofdrol.

The Devil’s Backbone (2001)

Ver voordat regisseur Guillermo del Toro de belangrijkste Oscars in de wacht sleepte met zijn meesterlijke horrorsprookje The Shape of Water, bewees hij al zijn talent met The Devil’s Backbone. Dit sfeervolle spookverhaal vond al eerder zijn weg naar onze lijst van de beste Europese horrorfilms aller tijden.

 

The Others (2001)

Nicole Kidman speelt in deze heerlijk ouderwetse spookhuisfilm een van de beste rollen uit haar carrière. The Others biedt alle vertrouwde ingrediënten van het genre, maar het sublieme acteerwerk en het slimme einde maken dit een van onze favoriete horrorfilms van deze eeuw!

Paranormal Activity 3 (2011)

De Paranormal Activity-reeks kwam in 2007 al vliegend uit de startblokken, maar de serie bereikte een hoogtepunt met het derde deel in de reeks. Dankzij de zorgvuldige opgebouwde spanning en de effectieve schrikeffecten, raden we aan om Paranormal Activity 3 alleen te bekijken met een defibrillator binnen handbereik!

 

The Conjuring (2013)

The Conjuring mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Het is jammer dat in de finale de spanning plaats moet maken voor een overdaad aan rondvliegend meubilair, maar tot die tijd is The Conjuring een even ouderwetse als moderne bovennatuurlijke horrorfilm. Dat het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen maakt het er natuurlijk alleen maar griezeliger op!

Lights Out (2016)

In Lights Out worden een moeder en haar twee kinderen geplaagd door een geest die alleen kan toeslaan in de duisternis. De puike cast, het creepy monster en een paar akelig effectieve jump scares maken dit een van de beste geestenfilms van de laatste jaren. Daarnaast kan Lights Out worden gezien als een metafoor voor depressie en hoe dat een familie kan ontwrichten.

 

More content below the advertising

Sterren die andere sterren nadoen: het blijft tof om te zien. Maar wie doet het best zijn collega’s na en is de absolute koning van de celebrity impressions? Deze bekendheden komen aardig in de buurt!

Tom Hiddleston

als IEDEREEN

Graham Nortons sofa is de perfecte plek om je vakgenoten na te doen. Tom Hiddleston doet er gewoon vier in één ruk: Owen Wilson, Christopher Walken, Al Pacino én Robert de Niro, die op dezelfde bank zit. Dan heb je ballen!
 

 

More content below the advertising

Benedict Cumberbatch

transformeert in Chewbacca

Alle Cumberbitches gleden bijna van de bank af toen ze dit zagen: hún Benedict transformeerde voor even in Chewie, met uiteraard een geniale Wookie-roar! Dit houdt ons nog wel even zoet totdat Chewbacca terugkeert in Star Wars: Episode IX (de opnames zitten er in ieder geval al op).
 

 

Leonardo DiCaprio

geeft ons Jack Nicholson

Er zijn al genoeg acteurs die Jack Nicholsons intonatie en manier van spreken geniaal na kunnen doen. Hét gezicht, met die karakteristieke wenkbrauwen, is een stukje moeilijker. Maar Leo flikt het gewoon! Kijk maar, vanaf 2:20.
 

 

Tom Cruise

doet Jack Nicholson

Weer een Nicholson-impression, zelfs twee! Tom Cruise werkte natuurlijk als eens samen met de acteerlegende in A Few Good Men. In die film doet Cruises personage die van Nicholson zelfs na. Kijk maar:
 

 

Jim Carrey

als Elvis Presley

Jim Carreys indrukwekkende acteercarrière is al fantastisch genoeg. Toch vond hij ergens nog tijd en transformeerde Jim al in elke denkbare acteur ooit (Clint Eastwood, Jack Nicholson, James Dean). Deze act, waarin ‘ie in Elvis verandert, blijft echter een topper.
 

 

Meerdere acteurs

doen Nicolas Cage

In deze compilatie wagen verschillende acteurs zich aan cultacteur Nic Cage. Simon Helberg uit The Big Bang Theory doet het verrassend goed. Helaas doet niemand de onnavolgbare NOT THE BEES!-scène…
 

 

Jay Pharoah

kan alles

Ex-SNL-ster Jay Pharoah kan half Hollywood nadoen. Hij gooit er de ene na de andere superster uit. Vooral zijn impressions van Denzel Washington, Jason Statham, Kevin Hart én Jay-Z zijn niet van deze aarde. Geweldig!
 

 

Jordan Peele

waarschuwt ons als Obama

Comedian, acteur én horrorregisseur Jordan Peele, bekend van Get Out en Us, ook wel bekend als nu al de engste film van 2019, doet een fantastische Obama. Toch kleeft er nog een eng randje aan deze impression: het is namelijk een waarschuwing voor de deepfake-techniek. Een manier om geloofwaardig nepnieuws de wereld in te slingeren.
 

 

Bill Hader

als Star Wars-personages!

Bill Hader kan werkelijk alles met zijn stem. In de late night-show van Conan O’Brien transformeert hij in een creperende Jabba the Hutt én een tauntaun die zijn laatste adem uitblaast. Beetje obscuur, maar wel fantastisch.
 

 

Kristen Wiig

impression-queen

Ho, wacht even: het is momenteel één groot sausage fest met al die gasten. Waar zijn de vrouwelijke impressions? Je hebt gelijk. En wie kunnen we beter laten zien dan Kristen Wiig? Deze geniale comédienne en SNL-legende haalt werkelijk alles uit de kast bij haar transformaties. Vooral Björk weet ze perfect neer te zetten. Maar er is nog véél meer:
 

 

Ross Marquand

is een impression-god

Wow! We hebben ‘m hoor, de koning van de impressions! The Walking Dead-acteur Ross Marquand (zijn personage Aaron belandde op onze TWD-lijst met beste personages) kan letterlijk elke acteur nadoen, zo lijkt het. Bekijk deze compilatie en je bent helemaal overtuigd:
 

 

Praten vrouwen net zoveel in films als mannen? Dit is niet een vraag waar we altijd stil bij staan wanneer we een film kijken. Onderzoek van The Geena Davis Institute on Gender in Media drukt ons met de neus op de feiten: mannen praten alleen maar meer in films ten opzichte van vrouwen! Hoewel we leven in een periode van vooruitgang en emancipatie is het met de filmindustrie belachelijk slecht gesteld op dit gebied. De nieuwe resultaten liegen er niet om bij de Oscar-winnaars voor Best Picture: meer dan de helft scoort bedroevend. 

More content below the advertising

Het Geena Davis instituut heeft onderzoek gedaan naar de representatie van vrouwenstemmen in films die een Oscar hebben gewonnen voor Best Picture. 122 films met de Best Picture award zijn geanalyseerd met vrij teleurstellend resultaat. Van de 5554 pratende personages was slechts 29.2% vrouwelijk. De verhouding van 3 mannen op 1 vrouw in films is hetzelfde als in 1946. Het concept emancipatie staat kennelijk niet in het woordenboek bij de makers van deze films. 

Bechdel Test

De test die uitgevoerd wordt om te kijken of een film aan de eisen van vrouwelijke representatie voldoet is een zogenaamde Bechdel Test die als volgt werkt: Een film moet minimaal 2 benoemde vrouwelijke personages hebben die een gesprek voeren over iets anders dan een man. Dit gesprek hoeft slechts één keer voor te komen in een film om te slagen.

Teleurstellend

Klinkt als een vereiste dat makkelijk haalbaar is, toch? Think again: blijkbaar niet. In de jaren ’30 hebben meer films deze test doorstaan dan in het huidige decennium! Films als Moonlight, Slumdog Millionaire en Gladiator falen deze test allemaal. Van alle films met een Oscar voor Best Picture sinds 1929 heeft slechts 49% de test gehaald: erg teleurstellend dus.