Vanaf vandaag draait First Man in de bios. Hoog tijd om de hoogtepunten (en dieptepunten) van Hollywood-held Ryan Gosling op een rijtje te zetten!

De vijf beste films van Ryan Gosling

The Notebook (2004)

In de hopeloos romantische film The Notebook speelt Ryan de rol van de arme Noah. Hij raakt stapelverliefd op de steenrijke Allie (Rachel McAdams), maar haar ouders verbieden de relatie. Wanneer de tortelduifjes elkaar na jaren weer in de armen vallen, blijkt de liefde nog niet bekoeld. De chemie tussen Ryan en Rachel was goed voor een MTV Award in de categorie ‘beste kus'!

Lars and the Real Girl (2007)

Ryan is opgegroeid in een mormoons gezin. Dat tikkie wereldvreemde kwam hem goed van pas bij zijn rol in Lars and the Real Girl. Hierin speelt de Hollywood-ster de extreem verlegen vrijgezel Lars. Op aanraden van een vriend, koopt hij een anatomisch correcte sekspop. Wat klinkt als het startschot van een American Pie-achtige klucht, groeit dankzij het voor een Oscar genomineerde scenario en het fraaie spel van Gosling uit tot een even grappige als ontroerende tragikomedie.

Blue Valentine (2010)

In dit hartverscheurende drama speelt Ryan de rol van Dean. Hij sticht een gezin met zijn grote liefde Cindy (Michelle Williams). Maar als het stel eenmaal is getrouwd, pakken donkere wolken zich samen boven het huwelijk. Was The Notebook een echte zwijmelfilm, dan is Blue Valentine een aangrijpende film over de minder zonnige kanten van het huwelijk.

Drive (2011)

Na The Notebook en Blue Valentine, had Ryan makkelijk de rest van zijn carrière in romantische films kunnen spelen. Maar dat imago draaide hij bijna letterlijk de nek om met Drive. In deze snoeiharde actiefilm speelt hij een stuntman die bijklust als chauffeur van vluchtauto’s. Hij raakt verliefd op zijn buurvrouw Irene. Maar dan komt haar gewelddadige echtgenoot vrij uit de gevangenis. Dit loopt uit op een bloederige burenruzie die zelfs de Rijdende Rechter niet kan beslechten…

La La Land (2016)

La La Land brengt de klassieke Hollywood-musicals van de jaren 50 naar het Los Angeles van nu. Ryan Gosling en Emma Stone spelen een koppel dat het wil maken in de showbiz. Deze onweerstaanbare musical werd genomineerd voor niet minder dan zes Oscars, waaronder beste actrice (Emma Stone), beste regie (Damien Chazelle) en beste muziek. De Oscar-nominatie van Ryan Gosling werd helaas niet verzilverd.

De drie beroerdste films met Ryan Gosling

Murder By Numbers (2002)

In Murder By Numbers speelt Ryan een verwende scholier die samen met een klasgenoot de ‘perfecte moord’ wil plegen. Hoewel deze voorspelbare thriller werd gekraakt in de pers, viel de jonge acteur wel al op door zijn prima spel. Daarnaast hield hij er een korte relatie aan over met tegenspeelster Sandra Bullock. Dit trucje zou de hartenbreker later herhalen met Rachel McAdams (The Notebook) en Eva Mendes (The Place beyond the Pines).

Gangster Squad (2013)

In het Los Angeles van de jaren 40 neemt de politie nogal onorthodoxe maatregelen om een gangsterbaas achter tralies te krijgen. Al snel zijn de agenten niet meer te onderscheiden van de schurken. Gangster Squad is gezegend met een geweldige cast, maar door het duffe script is het toch alsof je zit te kijken naar een stel Hollywood-sterren die in de verkleedkist van hun opa zijn gevallen.

Only God Forgives (2013)

Twee jaar na Drive bundelde Ryan opnieuw de krachten met regisseur Nicolas Winding Refn. Hierin speelt de adonis een crimineel in Thailand die de moord op zijn broer wil wreken. De samenwerking leidt ook deze keer tot een arthouse-actiefilm die even oogstrelend als gewelddadig is, maar Only God Forgives mist de ziel en spanning die Drive een instant-klassieker maakte.

Nicole Kidman Destroyer
Nicole Kidman Destroyer

Vorige maand hadden we al een eerste foto van een onherkenbare Nicole Kidman in de thriller Destroyer, maar in deze eerste trailer weet je pas echt niet wat je ziet. De actrice die er normaal altijd als een parmant botoxpopje bijloopt speelt hier een verweerde aan lager wal geraakte politiedetective.

Drankzuchtige detective
Kidman speelt de verbitterde en drankzuchtige detective Erin Bell. Als zij tijdens een moordzaak ineens wordt gewezen op gebeurtenissen uit haar verleden, komt er van alles boven bij haar boven. Ook Toby Kebbell en Sebastian “The Winter Soldier” Stan zijn in de film te zien.

Veel whiskey en weinig slaap?

Destroyer werd vorige maand juichend ontvangen op het Fimfestival van Toronto en zal vanaf 18 april ook in Nederland te zien zijn. Er zijn nog geen details bekend over wat Nicole gedaan heeft om er zo verrot uit te zien. Christian Bale verklapte onlangs nog dat zijn dieet voor de rol van Dick Cheney bestond uit taart, taart en nog eens taart. Zou Nicole Kidman een strenge kuur van veel whiskey en weinig slaap gevolgd hebben?

 

Doctor Who Jodie Whittaker
Doctor Who Jodie Whittaker

Het blijkt een goed idee te zijn geweest van de makers van Doctor Who om nu eens voor een vrouwelijke Doctor te gaan. De eerste aflevering met Jodie Whittaker in de rol van de buitenaardse dokter heeft in het Verenigd Koninkrijk de hoogste kijkcijfers behaald voor een Doctor Who-aflevering dit millennium. Maar liefst 10,9 miljoen Britse huishoudens hadden de TV ingeschakeld op het eerste avontuur van deze vrouwelijke uitvoering van de alien die zichzelf steeds een nieuwe gedaante aanmeet.


The Woman Who Fell To Earth
Met 10,9 miljoen kijkers verslaat de aflevering met de titel The Woman Who Fell To Earth het record van de best bekeken Doctor Who-episode sinds de serie in 2005 terug is op tv; het vorige record stond op naam van de allereerste reboot-aflevering uit 2005, met Christopher Eccleston als The Doctor. Die trok toen 10,8 miljoen kijkers die nieuwsgierig waren naar de terugkeer van deze alien die toen voor het eerst sinds 1989 weer op de kijkbuis te zien was.


Na twaalf kerels eindelijk een vrouw
Sinds Doctor Who in 1963 begon hebben een dozijn kerels de rol gespeeld van deze buitenaardse Time Lord die zich onterecht als arts uitgeeft. Toen bekend werd dat Jodie Whittaker de dertiende dokter zou worden waren de reacties nogal gemixt. Het was dus afwachten of dit experiment bij het grote publiek in de smaak zou vallen.

Ze lijken bij de BBC trouwens niet razendsnel met hun kijkcijferonderzoek; The Woman Who Fell To Earth werd zondag 07 oktober uitgezonden, da's alweer dik anderhalve week geleden dus. Apart dus dat ze meer dan een week later pas met dit nieuws komen.