Vanaf vandaag draait First Man in de bios. Hoog tijd om de hoogtepunten (en dieptepunten) van Hollywood-held Ryan Gosling op een rijtje te zetten!

More content below the advertising

De vijf beste films van Ryan Gosling

The Notebook (2004)

In de hopeloos romantische film The Notebook speelt Ryan de rol van de arme Noah. Hij raakt stapelverliefd op de steenrijke Allie (Rachel McAdams), maar haar ouders verbieden de relatie. Wanneer de tortelduifjes elkaar na jaren weer in de armen vallen, blijkt de liefde nog niet bekoeld. De chemie tussen Ryan en Rachel was goed voor een MTV Award in de categorie ‘beste kus'!

Lars and the Real Girl (2007)

Ryan is opgegroeid in een mormoons gezin. Dat tikkie wereldvreemde kwam hem goed van pas bij zijn rol in Lars and the Real Girl. Hierin speelt de Hollywood-ster de extreem verlegen vrijgezel Lars. Op aanraden van een vriend, koopt hij een anatomisch correcte sekspop. Wat klinkt als het startschot van een American Pie-achtige klucht, groeit dankzij het voor een Oscar genomineerde scenario en het fraaie spel van Gosling uit tot een even grappige als ontroerende tragikomedie.

Blue Valentine (2010)

In dit hartverscheurende drama speelt Ryan de rol van Dean. Hij sticht een gezin met zijn grote liefde Cindy (Michelle Williams). Maar als het stel eenmaal is getrouwd, pakken donkere wolken zich samen boven het huwelijk. Was The Notebook een echte zwijmelfilm, dan is Blue Valentine een aangrijpende film over de minder zonnige kanten van het huwelijk.

Drive (2011)

Na The Notebook en Blue Valentine, had Ryan makkelijk de rest van zijn carrière in romantische films kunnen spelen. Maar dat imago draaide hij bijna letterlijk de nek om met Drive. In deze snoeiharde actiefilm speelt hij een stuntman die bijklust als chauffeur van vluchtauto’s. Hij raakt verliefd op zijn buurvrouw Irene. Maar dan komt haar gewelddadige echtgenoot vrij uit de gevangenis. Dit loopt uit op een bloederige burenruzie die zelfs de Rijdende Rechter niet kan beslechten…

La La Land (2016)

La La Land brengt de klassieke Hollywood-musicals van de jaren 50 naar het Los Angeles van nu. Ryan Gosling en Emma Stone spelen een koppel dat het wil maken in de showbiz. Deze onweerstaanbare musical werd genomineerd voor niet minder dan zes Oscars, waaronder beste actrice (Emma Stone), beste regie (Damien Chazelle) en beste muziek. De Oscar-nominatie van Ryan Gosling werd helaas niet verzilverd.

De drie beroerdste films met Ryan Gosling

Murder By Numbers (2002)

In Murder By Numbers speelt Ryan een verwende scholier die samen met een klasgenoot de ‘perfecte moord’ wil plegen. Hoewel deze voorspelbare thriller werd gekraakt in de pers, viel de jonge acteur wel al op door zijn prima spel. Daarnaast hield hij er een korte relatie aan over met tegenspeelster Sandra Bullock. Dit trucje zou de hartenbreker later herhalen met Rachel McAdams (The Notebook) en Eva Mendes (The Place beyond the Pines).

Gangster Squad (2013)

In het Los Angeles van de jaren 40 neemt de politie nogal onorthodoxe maatregelen om een gangsterbaas achter tralies te krijgen. Al snel zijn de agenten niet meer te onderscheiden van de schurken. Gangster Squad is gezegend met een geweldige cast, maar door het duffe script is het toch alsof je zit te kijken naar een stel Hollywood-sterren die in de verkleedkist van hun opa zijn gevallen.

Only God Forgives (2013)

Twee jaar na Drive bundelde Ryan opnieuw de krachten met regisseur Nicolas Winding Refn. Hierin speelt de adonis een crimineel in Thailand die de moord op zijn broer wil wreken. De samenwerking leidt ook deze keer tot een arthouse-actiefilm die even oogstrelend als gewelddadig is, maar Only God Forgives mist de ziel en spanning die Drive een instant-klassieker maakte.

More content below the advertising

Regisseur Bryan Singer mag dan wel geweldige films gemaakt hebben, er komen steeds meer verhalen naar boven dat hij als persoon verre van geweldig is. Al langere tijd deden er geruchten de ronde dat de man achter topfilms als The Usual Suspects, Valkyrie, Bohemian Rhapsody én meerdere van de X-Men films zich schuldig gemaakt zou hebben aan misbruik van tienerjongens. Het Amerikaanse blad The Atlantic heeft deze week een doortimmerd stuk gepubliceerd waarin vier slachtoffers van de regisseur gedetailleerd beschrijven wat hij met hen gedaan heeft. De producent van zijn nieuwste film staat echter achter zijn regisseur.

More content below the advertising

 

Gedetailleerd beschuldigend stuk

Onlangs werd bekend dat Singer zich mag wagen aan een nieuwe reboot van de jaren tachtig-actiefilm Red Sonja. Deze film met Brigitte Nielsen in de titelrol en Arnold Schwarzenegger als publiekstrekker was in 1985 gemaakt om in te haken op het succes van Arnie's Conan The Barbarian-films. Toen het gedetailleerde stuk van The Atlantic deze week verscheen was het wachten op het ontslag van de regisseur, maar het tegendeel blijkt het geval: Singer beschuldigt de journalisten ervan hem zwart te maken, en producent Avi Lerner neemt het op voor zijn regisseur.

 

“Nepnieuws”

“Ik ga gewoon door met de voorbereidingen voor Red Sonja en Bryan Singer is gewoon nog aan de film verbonden. De $800 miljoen die Bohemian Rhapsody heeft opgebracht is het bewijs van zijn geweldige visie. Ik herken het verschil tussen nepnieuws en werkelijkheid, en ik sta achter mijn beslissing. In Amerika zijn mensen onschuldig totdat het tegendeel bewezen is”, aldus de producent.

Onhandelbaar tijdens opnames

Op zich zou Lerner er goed aan doen het stuk van The Atlantic toch even te lezen, niet alleen vanwege de aantijgingen van misbruik, maar ook omdat nogmaals uit de doeken wordt gedaan waarom Singer door 20th Century Fox ontslagen werd als regisseur nadat  de film al grotendeels was opgenomen. Naar verluidt viel met de filmmaker werkelijk geen land te bezeilen tijdens de opnames, als hij al kwam opdagen. En dan zou hij ook nog continu knallende ruzie hebben gehad met hoofdrolspeler Freddie Mercury. Malek gaf gisteren nog aan dat hij niets wist van de geruchten over Singer.

Eerdere reboot geschrapt

Toch moeten we nog maar zien of deze Red Sonja-reboot er echt gaat komen. In 2009 probeerden Robert Rodriguez en zijn toenmalige geliefde Rose McGowan het ook al, maar nadat de Conan-reboot uit 2011 met Aquaman himself Jason Momoa flopte, werden deze plannen geschrapt. Gelukkig hebben we de promotiefoto's nog.

 

Radio 2-dj's Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte zijn in de ochtend van vrijdag 25 januari een petitie gestart om Loeki de Leeuw terug op de televisie te krijgen. De vrolijke leeuw dook vroeger op de NPO-kanalen op in geinige filmpjes tussen de STER-reclameblokken door. Daarmee zorgde Loeki er eigenhandig voor dat reclame weer leuk werd. Sinds 2004 is de onhandige en immer verbaasde leeuw niet meer te zien. Daar moet dus verandering in komen.

More content below the advertising

 

10.000 handtekeningen

De dj's van het ochtendprogramma Jan-Willem Start Op zijn ervan overtuigd dat Loeki "nog altijd onverminderd populair is onder de Nederlandse bevolking". Zij hopen meer dan 10.000 handtekeningen te verzamelen. De STER liet in de uitzending weten dat ze niks garanderen, maar dat er in elk geval over gepraat zal worden als de dj's hun beoogde aantal handtekeningen weten te verzamelen. Op moment van schrijven gaat het helaas nog niet zo hard; drie uur na de lancering was de petitie pas dertienhonderd keer ondertekend.

 

Frekkel de Hond wint Loeki de Leeuw-award

Loeki de Leeuw was van 1972 tot en met 2004 te zien op de Nederlandse tv. Alle filmpjes werden met de hand gemaakt dus de STER zou puur vanwege de kosten niet al te happig zijn om Loeki terug te laten keren. Natuurlijk is de populaire Leeuw ook de naamgever voor de Gouden Loeki, de Award voor beste reclame van het jaar. Die werd gisteren nog gewonnen door het hartverwarmende hondje Frekkel.