De NPO zendt vanavond vanwege het overlijden van Fidel Castro een documentaire uit die regisseur Oliver Stone maakte over zijn ontmoetingen met de Cubaanse leider.

Article continues after the ad

De voormalige Cubaanse leider Fidel Castro is vrijdagavond op negentigjarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn broer Raúl op de staatstelevisie bekendgemaakt. De bebaarde, sigarenrokende Castro, bijgenaamd ‘el comandante’, was van 1959 tot 2006 de onbetwiste leider van Cuba. In die tijd overleefde hij zeshonderd moordplannen en trotseerde hij de tegenwerking van de Verenigde Staten, die het eiland zagen als een voorpost van de Sovjet-Unie.

Comandante

De Amerikaanse regisseur Oliver Stone (Platoon, JFK) bezocht in 2002, toen Castro nog president was, het eiland en sprak uitgebreid met hem. Elk onderwerp mocht worden aangesneden, op voorwaarde dat Castro het gesprek kon afkappen wanneer hij wilde. Uiteindelijk deed de president dit overigens niet.

De film, die Comandante heet, ging in 2003 in première op het festival Sundance. Veel critici verweten Stone dat hij zijn gesprekspartner nauwelijks lastige vragen had gesteld.

De documentaire Comandante zie je vanavond om 23:20 op NPO 2.