Fotograaf
Nico Kroon / AVROTROS

Slachtoffers van criminelen moeten vanaf volgend jaar op zoek naar een andere weg om hun verhaal te doen. Het AVROTROS-programma Opgelicht?! verdwijnt namelijk binnenkort van de buis.

Article continues after the ad

Al zijn zowel omroep AVROTROS, presentator Jaap Jongbloed als de kijkers het daar duidelijk niet mee eens.

Woede en onbegrip

De NPO zet vanaf 2022 in op jongeren en in dat plaatje past Opgelicht?! niet meer. "We vinden het onbegrijpelijk dat Opgelicht?! verdwijnt. Het is het enige programma bij de publieke omroep dat oplichters in beeld brengt en mensen waarschuwt voor fraudepraktijken", laat een woordvoerder van AVROTROS weten. "Dát is de kerntaak van de NPO. We begrijpen niks van deze keuze, zeker als je bedenkt dat het wekelijks nog circa één miljoen kijkers trekt."

Op de hielen

Ook bij Jaap Jongbloed, die de show de afgelopen vijf jaar presenteerde, slaat het nieuws in als een bom. "Als dit programma verdwijnt, worden heel veel mensen onnodig slachtoffer van oplichters. We zitten ze op de hielen. Sterker nog, ik denk dat oplichters een bloemetje sturen naar de NPO", reageert hij bij het AD. 

Nog meer slachtoffers...

De keuze om Opgelicht?! te laten gaan, heeft alles van doen met verjonging. De NPO wil zendtijd en geld vrijmaken voor on demand kijken om zo een jonger kijkerspubliek te trekken voor groeiende omroepen als Human, PowNed en WNL. Door deze koerswijziging komen ook de royalty-show Blauw Bloed en de documentaireserie Typisch vanaf komend jaar te vervallen.

Onbegrip

Op Twitter heerst er ook onbegrip, vooral omdat de NPO nu lijkt in te zetten op soortgelijke shows als Showcolade, Tik 'M Aan en Dino's Bezorgservice. "NPO gaat lekker. Succesvolle programma's doe je weg zoals bijvoorbeeld Opgelicht of een halve Kassa en wat krijgen we ervoor terug? Spelletjes, realityshit en shitzooi. NPO weet wat ze doet, namelijk zichzelf in de put graven", aldus een Twitteraar. Lees hieronder meer verontwaardigde reacties.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.