De Amerikaanse videothekenketen Blockbuster is nu echt zo goed als uitgestorven. Van de laatste drie filialen hebben er nu twee aangekondigd te gaan sluiten, waardoor de Blockbuster in Bend in de staat Oregon nu overblijft als de allerlaatste in heel Amerika.

Article continues after the ad

Van 9000 filialen naar één

Waar het Nederlandse Videoland slim de overstap heeft weten te maken van videotheken naar online platform, is dit de Amerikaanse tegenhanger Blockbuster niet gelukt. En dat terwijl het ooit zo geweldig goed ging met Blockbuster. In 2004 had de keten meer dan 9000 filialen wereldwijd, waarvan de helft in de Verenigde Staten.

Netflix wint het van videotheken

Door de toenemende populariteit van online aanbieders als Netflix zagen videotheken wereldwijd hun omzet hard achteruit hollen. Met ingrijpende gevolgen: In 2010 verklaarde Blockbuster zich al failliet, waarop de meeste filialen gesloten werden. In 2011 werden de 1700 overgebleven filialen verkocht aan schotelfabrikant Dish Network. Door de jaren heen sloten die ook in hoog tempo hun deuren, waardoor er nu nog drie over waren: twee in Alaska en eentje in Bend, Oregon. Ook de beide filialen in Alaska hebben nu aangekondigd er mee op te houden.

Hilarische reddingsactie

In april van dit jaar organiseerde John Oliver nog een prachtige reddingsactie voor één van de twee Blockbuster videotheken in Alaska. De Britse komiek ging flink shoppen bij de grote echtscheidingsveiling van Russel Crowe en stuurde vervolgens diverse memorabilia van de acteur naar het filiaal in Anchorage, waaronder een 'jockstrap' (een kruisbeschermer die eruitziet soort onderbroek) die de acteur droeg in Cinderella Man. De hoop was dat de Blockbuster hiermee een toeristische attractie zou worden, maar dit bleek niet te lukken. Het leidde wel tot enkele hilarische filmpjes die je hieronder terug kunt kijken.