Nikkie Tutorials

Nikkie de Jager, beter bekend als NikkieTutorials wil haar miljoenenplatform gebruiken om de Black Lives Matter-acties te steunen. In haar laatste video doet ze haar make up met alleen maar merken van een donkere eigenaar. 

BLM

Nikkie legt uit waarom ze het zo belangrijk vindt om deze acties te steunen. "Ik heb mijn platform voor meerdere goede doelen gebruikt. Daarmee heb ik meer bewustheid willen creëren. Nu wil ik dat mensen zich bewuster worden van het institutioneel racisme dat wereldwijd diepgeworteld zit." Ze roept iedereen op zich te informeren over de verschillende bewegingen en waar ze voor staan om zo "de wereld te veranderen". Alle opbrengsten van de video gaan ook naar Black Lives Matter-bewegingen. Zo gebruikt Nikkie haar platform om de acties te steunen. 

Zwarte Piet

In haar video heeft Nikkie het ook over een 'heel belangrijk onderwerp': Zwarte Piet. Ze heeft een heel sterke mening over de Nederlandse traditie en vindt dat een kinderfeest elk kind gelukkig zou moeten maken. "Waarom zou je één kind zich minder laten voelen dan een ander? Om hun huidskleur?! Zwarte piet had nooit Zwarte Piet moeten zijn. Hij had elke kleur van de regenboog kunnen zijn. Bekijk haar volledige mening in de video hieronder

Article continues after the ad

Nikkie verwacht veel kritiek op haar video, vooral uit Nederland zelf. "Ik weet dat omdat ik dit zeg, Ik veel kritiek ga krijgen uit mijn eigen land. Maar geloof me, het is 2020, probeer te kijken naar 'the bigger picture'.  De YouTuber trekt zich van deze mogelijke kritiek niks aan. "Ik schaam me dat ik er nu pas over ben gaan praten. Want ik had mijn platform hier veel eerder voor moeten gebruiken. De tijd is nu.”

Ophef

Steeds meer sterren uit binnen- en buitenland zetten zich in voor de anti-racisme-acties. Ook in Nederland waren er een hoop protesten tegen discriminatie die voor veel ophef zorgde. Vooral rapper Akwasi krijgt een bak kritiek over zich heen na zijn uitspraken over Zwarte Piet tijdens het Dam-protest.