Fred Emmer, legendarisch nieuwslezer van het NOS Journaal, is overleden

De bekende nieuwslezer Fred Emmer is overleden. Emmer was jarenlang hét gezicht (en stem) van het Nederlandse nieuws: keurig, onberispelijk en uiterst serieus.

Fred Emmer was van 1962 tot 1988 in het NOS Journaal (en de voorloper, het NTS-Journaal) te zien. Het journaal was in die jaren nog echt een ‘meneer’ en daar hoorde een onberispelijke, serieuze uitstraling bij. Emmer stond erom bekend dat hij zich op televisie nóóit versprak. Wel raakte de nieuwslezer éénmaal gevangen in een minutenlange hoestbui, terwijl hij met een uitgestreken gezicht het journaal probeerde uit te lezen.

Na zijn vertrek bij het journaal bracht Emmer een bundel met erotische poëzie uit, wat destijds voor aardig wat ophef zorgde. Was dit dezelfde keurige man die jarenlang het journaal presenteerde? Naar eigen zeggen was Emmer zijn superserieuze imago ook wel een beetje zat, en werkte hij daarom later mee aan lichtere programma’s zoals Waskracht!, Nieuws En Nonsens en De 80’s En 90’s Kwis.

Fred Emmer (1934-2019)

In 2013 deed Emmer mee aan een Andere Tijden-uitzending over de moord op John F. Kennedy. Emmer presenteerde het nieuws op die dag in 1963, en ontdekte dat de televisie op dat moment nog totaal ongeschikt was om live verslag te doen van groot nieuws.

Article continues after the ad

De familie van Emmer meldde dat het televisie-icoon op kerstavond vredig in is geslapen. Emmer werd 85 jaar oud.