Black Earth Rising gaat over de vervolging van oorlogsmisdadigers en het persoonlijke verhaal van een overlever dat vervlochten raakt met de zaak. De serie was al te zien op BBC Two en op Netflix UK. Maar vanaf 25 januari is Black Earth Rising ook buiten de UK te zien, op Netflix. En kijk eens goed naar de trailer? Herken je iets?

Article continues after the ad
 

Het verhaal

De serie gaat niet bepaald over een lichtvoetig onderwerp. Het verhaal gaat over Kate Ashby, een vrouw die als meisje geadopteerd is in de nasleep van de genocide in Rwanda. Je weet wel: in zo'n 100 dagen werden 1 miljoen Rwandezen afgeslacht en de internationale bemoeienissen waren episch slecht gecoördineerd. Als jong meisje wordt Kate daar vandaan gehaald. Maar wanneer zij en haar moeder, een strafrechtadvocaat, vanuit hun werk betrokken raken bij de jacht opent op een oorlogsmisdadiger uit Rwanda volgt er een ingewikkelde reis naar het verleden voor Kate. En internationaal recht, dat betekent dat Den Haag ook een rol heeft in de serie. Want het Internationaal Strafhof, daar kun je toch moeilijk omheen met zo'n plot. De gruwelijke genocide van Rwanda was de inspiratie voor een aantal films, waarvan Hotel Rwanda de meest bekende is. 

De cast

De hoofdrol wordt vertolkt door Michaela Coel. Zij won eerder een BAFTA voor haar acteerprestaties. Maar ook John Goodman zag je vast wel langskomen in de trailer. Hem ken je onder andere van The Big Lebowski. De aanklager en moeder wordt gespeeld door Harriet Walter, een zeer Britse actrice die officieel ook nog eens Dame Harriet Mary Walter heet (onderscheiding van de koningin, jawel). Zij speelde eerder in Sense and Sensibility, Downton Abbey en in The Crown. Precies, hoe Brits wil je het hebben? We zijn benieuwd naar deze serie over dit toch wel pittige onderwerp. En met de BBC en Netflix achter de knoppen... Dat belooft in ieder geval het checken waard te zijn. 

 

Oud of nieuw?

Eerder was er al een trailer van Black Earth Rising voor de BBC. Deze vonden wij iets pakkender, wat vind jij?