Bong Joon-ho

Meer vrouwen en minder wit, dat wil de Academy of Motion Picture Arts and Sciences doorvoeren. De Oscar-organisatie heeft nieuwe representatie- en inclusiestandaarden aangekondigd.

Wil een film nu in aanmerking komen voor de Oscar voor Beste Film? Dan moet die voldoen aan een aantal eisen. Deze nieuwe voorwaarden zijn ontworpen om een ​​eerlijke vertegenwoordiging op en buiten het scherm aan te moedigen. De diversiteit van het filmpubliek moet beter naar voren komen. In 2024 gaan de regels voor het eerst in.

Spelregels

“Change starts now”, deelt de Academy op Twitter. Over vier jaar moeten de nominaties voor Beste Film aan twee van de vier standaards doen. De belangrijkste voorwaarden zetten we even op een rijtje:

  • Ten minste één acteur of actrice van Aziatische, latino, Afro-Amerikaanse, inheems-Amerikaanse, Noord-Afrikaanse, Hawaiiaanse of andere ondervertegenwoordigde groep als hoofdrolspeler (of als belangrijke bijrolspeler).
  • In het gehele productieteam moeten meer vrouwen, lhbtq'ers en mensen met handicaps komen.    
Article continues after the ad

#OscarsSoWhite

De Oscar-awardshow ligt al een tijdje onder vuur omdat er te weinig diversiteit zou zijn onder de genomineerde acteurs en regisseurs. In 2016 leidde dit tot een discussie op Twitter waarbij de hashtag #OscarsSoWhite veel werd gebruikt. Dat gebeurde nadat twee jaar op rij alleen witte deelnemers prijzen hadden gewonnen.

Vijfjarenplan

De meningen over de nieuwe regels zijn verdeeld. Gelukkig hebben de kijkers nog tot de awardshow van 2025 om aan het idee te wennen.

 

De Oscars in 2021 gaan ondanks het coronavirus gelukkig door. Er zijn wel wat aanpassingen genomen rondom dit seizoen. De winnaars van het afgelopen jaar vind je hier.